Naar boven
Eerlijk Oosters
Menu

Het werk van een social mobilizer in Nepal

Eerder al schreven wij een artikel over Kabita, één van de hulpverleners in Nepal die als Junior Technician in Agriculture werkt. Zij nam ons mee naar het dorpje Bwase en haar werkzaamheden daar.

Dit keer laten wij u graag kennis maken met een andere hulpverlener van ICFON en dat is Bishnu.
Bishnu is, net als Kabita, in dienst van ISARD, niet als Junior Technician in Agriculture, maar als social mobilizer. Ook Bishnu speelt een belangrijke rol voor de dorpsbewoners om hen meer zelfvoorzienend in hun levensonderhoud te maken.

Wat doet een social mobilizer?

Bishnu werkt in de dorpen Dhuskun en Phulpingkatti. Hij leert de dorpelingen hoe ze kunnen samenwerken en hoe ze kunnen werken met spaargroepen binnen een heel dorp. In een spaargroep kunnen dorpelingen bijv. sparen voor later, maar er kan ook geld geleend worden binnen die groep voor bijv. bouwmaterialen of medische hulp.

Doordat men dit geld leent van hun eigen dorpelingen is men eerder bereid dit bedrag terug te betalen dan wanneer het geleend wordt van ISARD. Dat komt omdat er op dit moment ook nog veel andere hulporganisaties actief zijn in Nepal die ook geld verstrekken, maar die vervolgens die investering niet terug vragen. De bereidheid om het dan wel aan ISARD terug te moeten betalen is dan niet zo groot.

Bishnu houdt daarnaast ook toezicht op de constructie van leidingen voor drinkwater en irrigatie en de bouw van een gemeenschapscentrum in het dorp.

Zo’n gemeenschapscentrum is weer van belang om samen te kunnen komen voor trainingen en workshops of te vergaderen over nieuwe ontwikkelingen.

Houdt de pagina samenwerking met ICFON in de gaten voor de update die we binnenkort zullen plaatsen over Bishnu en zijn werkzaamheden.

 

 

Overname Inproba

07-01-2025

NEDERLANDSE INVESTERINGSMAATSCHAPPIJ VE PARTNERS NEEMT INPROBA OVER Het sinds de oprichting in Baarn gevestigde familiebedrijf Inproba heeft met investeringsmaatschappij VE Partners overeenstemming...

Lees verder

Natuurlijke smaak voorop: minder zout en suiker, meer innovatie

06-01-2025

Bij Inproba maken we verse producten die lang houdbaar zijn dankzij moderne technieken zoals pasteurisatie en sterilisatie. Hoewel deze processen soms toevoegingen zoals zout, suiker of voedingszuren...

Lees verder
Oosterse pompoensoep
50 minuten, 4 personen
Tom Ka Kai
35 minuten, 4 personen
Thaise kokossoep
20 minuten, 4 personen
Pittige Oosterse Vissoep
20 minuten, 4 personen
Oosterse venkelsoep
30 minuten, 2 a 3 personen
Pittige Chinese tomatensoep
25 minuten, 4 personen
Soto Ajam
60 minuten, 4 personen
Pittige aardappelsoep
20 minuten, 2 personen
Oosterse Kokos Quiche
55 minuten, 6 personen
Oosterse eierbal
30 minuten, 10 personen
Pisang Goreng
15 minuten, 4 personen
Spekkoek
90 tot 120 minuten, 4 personen
Gegrilde ananas met vanille ijs
20 minuten, 2 personen
Fruity yoghurt met een 'bite'
15 minuten, 4-6 personen
Retro Romanoff dessert met pit
55 minuten (waarvan 30 minuten marineren), 4 personen
Smoothie
10 minuten, 4 personen
Aardbeien Smoothie
10 minuten, 4 personen
Gooische dip
10 minuten, 4-6 personen
Oosterse Barbecue Marinade
10 minuten , 10 personen
Oosterse Kokosmarinade
10 minuten + 2 uur marineertijd, 10 personen
Frisse chili dip
10 minuten, 4-6 personen
Thaise roerbaksaus
5 minuten, 4 personen
Japanse dip
5 minuten, 4 personen
Oosterse omelet
20 minuten, 1 personen
Pikante Tosti
10 minuten, 4 personen
Omelet Nasi Goreng
15 minuten, 3 personen
Broodje Oriental
15 minuten, 2 personen
Broodje Sticky Chicken
20 minuten, 1 personen
Kaasfondue
25 minuten, 4 personen
Oranje Tompouce met pit
1,5 uur, 6 personen
Oosterse stamppot andijvie
35 minuten, 4 personen
Winterse borreltafel
varieert, 4-6 personen
Zomerse borreltafel
varieert, 4-6 personen
Cassave Nacho snack
10 minuten, 3-4 personen
Gevulde courgette uit de oven
30 minuten, 2 personen
Groene asperges met rundvlees stew
ca. 30 minuten, 3-4 personen
Loempia's
40 minuten, 10 stuks
Saté Gehakt Balletjes
40 minuten, 4 personen
Oriëntaalse Stoompasteitjes
1 uur en 15 minuten, 4 personen
Bami Goreng
40 minuten, 4 personen
Pikante Biefstuk (Nua Pad Prik)
20 minuten, 4 personen
Orëntaalse Biefstukreepjes met Groente
30 minuten (+ 90 tot 120 minuten marineertijd), 4 personen
Stamppot Snijbonen Java
40 minuten, 4 personen
Pittige gehaktballetjes
20 minuten, 4 personen
Islamitische Curry
15 minuten (+1,5 u kooktijd), 4 personen
Gehaktrolletjes in pikante tomatensaus
60 minuten (incl. 30 minuten oventijd), 4 personen
Visspiesjes in Kokosmarinade
10 minuten + 3 uur marineertijd, 4 personen
Thaise viskoekjes
20 minuten, recept voor 25 viskoekjes
Oriëntaalse Vis
35 minuten, 4 personen
Garnalen in Kokoscurry
10 minuten, 4 personen
Groene Vis-Curry
20 minuten, 4 personen
Stoombroodjes uit Shanghai
60 minuten, 4 personen
Mihoen Hanoi met garnalen
20 minuten, 4 personen
Kokos Tilapia
20 minuten, 4 personen
Curry Tilapia
40 minuten, 4 personen
Poke Bowl Zalm
35 minuten, 2 personen
Pittige makreel op toast
15 minuten, 4-6 personen
Tokio Style Teriyaki
ca. 40 minuten, 4 personen
Japanse Cone Wraps
30 minuten, 4 personen
Balinese Saté Wokschotel
30 minuten, 4 personen
Kip Bangkok
35 minuten, 4 personen
Oosterse Kip Wraps
25 minuten, 2 - 3 personen
Kantonese Wokschotel
? 20 minuten, 4 personen
Saté Ajam
105 minuten (incl. 1 uur wachttijd), 4 personen
Loaded fries met Thaise Curry
15 minuten, 2 personen
Rode Kip Curry
20 minuten, 4 personen
Honey Pops
20 minuten (+30 minuten marineren), 4 personen
Vega Yakitori met groenten loempia's
35 minuten, 2-3 personen
Gegrilde courgette en aubergine
15 minuten, 2 personen
Vegetarische wok pannetje
15 minuten, 2 - 3 personen
Oosterse tapas
10 minuten, 2 personen
Spicy Bloemkool
35 minuten, 2 personen
Oosterse gepofte aardappel
+30 minuten, 2 personen

Volg ons op

Facebook YouTube Instagram