Bereidingswijze
- Roer de boter met de vanillesuiker en de gezeefde poedersuiker glad.
- Splits de eieren en klop de dooiers schuimig en de eiwitten stijf met de mixer.
- Mix vervolgens het botermengsel, de gezeefde bloem, het zout, de koffieroom en de dooiers tot een glad geheel.
- Schep dit ten slotte zo luchtig mogelijk door het eiwit.
- Verdeel dit mengsel over twee kommen.
- Voeg aan de ene kom alle kruiden toe en meng dit.
- Beboter een springvorm (doorsnee ca. 20 cm).
- Schep hierin een heel dun laagje van het lichte beslag.
- Schuif de vorm boven in de oven en zet de grill op de hoogste stand.
- Breng na enkele minuten, als het laagje gaar en even afgekoeld is, een laagje donker beslag aan op het gare beslag en grill dit gaar.
- Ga zo door tot al het beslag op is. Zet de springvorm na 5 à 6 laagjes op een lager rooster.
De koek is klaar als het bovenste laagje gaar is.
Tip
Serveer de spekkoek als dessert met ijs exotische vruchten en een mangosaus (mangosap met halfstijf geslagen room).
Aantal personen
4 personen
Bereidingstijd
90 tot 120 minuten
Benodigdheden
350 g boter
5 tl vanille suiker
250 g poedersuiker
9 grote eieren
175 g bloem
1/2 tl zout
2 el koffieroom
10 tl kaneel
3 tl nootmuskaat
3 tl gemalen kruidnagel
3 tl gemalen cardamon