Naar boven
Eerlijk Oosters
Menu

Hulpverleners in Nepal

Inproba treedt in de voetsporen van de hulpverleners in Nepal

Wat doet ICFON nou precies om de lokale boeren in Nepal te helpen? Wij waren daar nieuwsgierig naar en vroegen het de hulpverleners ter plaatse. Wie zijn zij en wat voor functie hebben zij?  Wat kunnen zij betekenen voor de Nepalese boeren in afgelegen gebieden en welke uitdagingen komen zij tegen in hun baan?

Het werk van een Junior Technician in Agriculture

Allereerst maken wij kennis met Kabita Jirel. Zij is in dienst van ISARD (dit is een partnerorganisatie van ICFON in Nepal) als Junior Technician in Agriculture. Wat houdt haar baan precies in?

Als Junior Technician in Agriculture (JTA) helpt Kabita dorpsbewoners meer zelfvoorzienend in hun levensonderhoud te worden. Gedurende haar werkzaamheden leeft zij maandenlang in het dorp waar zij werkzaam is. Dit is niet alleen praktisch, maar dit helpt haar ook een vertrouwensband op te bouwen met de dorpsbewoners. Het geeft haar ook gelegenheid in te spelen op de wensen van de boeren. Dit komt de bereidwilligheid tot samenwerking ten goede.

Kabita werkt zowel in het dorpje Bwase als op de proefboerderij van ISARD in Sunkoshi. Op de proefboerderij worden allerlei verschillende gewassen geteeld (o.a. tomaten, chilipepers, bloemkolen, kardemom en citrusvruchten). Ook worden er verschillende landbouwtechnieken uitgeprobeerd, zoals het kweken van gewassen in plastic tunnels.

De kennis van de proefboerderij neemt Kabita mee naar Bwase waar zij de boeren ondersteunt met praktische en educatieve hulp. Zij leert de gemeenschap bijvoorbeeld hoe zij paddenstoelen kunnen kweken of hoe zij hun chilipepers groter kunnen laten groeien. Ook laat zij de boeren zien hoe zij tunnels kunnen bouwen. In het dorpje Bwase is de kwaliteit van de grond slecht, daarom leert Kabita de boeren hoe zij de kwaliteit van de grond kunnen testen en adviseert zij ze hoe zij de bodem kunnen bemesten.

 

Een specifieke uitdaging waar ze in dit dorpje tegenaan lopen zijn de overal aanwezige apen. Deze eten de gewassen op en -aangezien de oogst al niet royaal is- is dit niet wenselijk. Apen houden echter niet van chilipepers en hier wordt door de boeren dan ook slim gebruik van gemaakt door extra veel chilipepers te kweken.

Kabita ondersteunt de boeren verder bij het verkopen van hun producten op de markt. Vooral in het regenseizoen bleek het voor de boeren heel lastig om hun koopwaar naar de markt te brengen omdat de wegen dan slecht begaanbaar zijn. Kabita heeft ze daarom aangeraden om vooral in het winterseizoen te oogsten, wanneer er beter over de wegen gereisd kan worden.

Veel boeren in Bwase gebruiken nog traditionele, zeer arbeidsintensieve manieren om landbouw te bedrijven. Het is Kabitas grootste uitdaging om de dorpsbewoners zo ver te krijgen dat ze nieuwe manieren aanleren die efficiënter zijn en een afwisselendere oogst opbrengt. Zij heeft hier een flinke taak aan, maar ziet dat haar inzet veel resultaat oplevert.

Binnenkort zullen wij meekijken met het werk van een social mobilizer. Hou hiervoor onze website in de gaten of abonneer je op onze nieuwsbrief.

Nieuwe Aanwinst: Woksaus Oester Soja

22-07-2024

Wij hebben een nieuwe woksaus aan ons assortiment toegevoegd! Naast Wok Sweet & Sour en Teriyaki kun je nu genieten van Woksaus Oester Soja. Deze saus heeft een rijke, hartige smaak met een subtie...

Lees verder

Duurzaamheid in een Nieuw Jasje: Onze Ketjap Manis en Ketjap Marinade in transparante r-PET Flessen

01-07-2024

Onze geliefde Ketjap Manis en Ketjap Marinade zal voortaan verkrijgbaar zijn in een transparante r-PET fles. Het iconische groene flesje heeft plaatsgemaakt voor deze nieuwe, duurzame verpakking. T...

Lees verder
Thaise kokossoep
20 minuten, 4 personen
Oosterse venkelsoep
30 minuten, 2 a 3 personen
Soto Ajam
60 minuten, 4 personen
Pittige Oosterse Vissoep
20 minuten, 4 personen
Pittige Chinese tomatensoep
25 minuten, 4 personen
Tom Ka Kai
35 minuten, 4 personen
Pittige aardappelsoep
20 minuten, 2 personen
Oosterse pompoensoep
50 minuten, 4 personen
Oosterse Kokos Quiche
55 minuten, 6 personen
Pisang Goreng
15 minuten, 4 personen
Oosterse eierbal
30 minuten, 10 personen
Gegrilde ananas met vanille ijs
20 minuten, 2 personen
Fruity yoghurt met een 'bite'
15 minuten, 4-6 personen
Spekkoek
90 tot 120 minuten, 4 personen
Retro Romanoff dessert met pit
55 minuten (waarvan 30 minuten marineren), 4 personen
Aardbeien Smoothie
10 minuten, 4 personen
Smoothie
10 minuten, 4 personen
Frisse chili dip
10 minuten, 4-6 personen
Oosterse Barbecue Marinade
10 minuten , 10 personen
Japanse dip
5 minuten, 4 personen
Oosterse Kokosmarinade
10 minuten + 2 uur marineertijd, 10 personen
Gooische dip
10 minuten, 4-6 personen
Thaise roerbaksaus
5 minuten, 4 personen
Broodje Sticky Chicken
20 minuten, 1 personen
Broodje Oriental
15 minuten, 2 personen
Pikante Tosti
10 minuten, 4 personen
Omelet Nasi Goreng
15 minuten, 3 personen
Oosterse omelet
20 minuten, 1 personen
Winterse borreltafel
varieert, 4-6 personen
Oosterse stamppot andijvie
35 minuten, 4 personen
Oranje Tompouce met pit
1,5 uur, 6 personen
Zomerse borreltafel
varieert, 4-6 personen
Kaasfondue
25 minuten, 4 personen
Pikante Biefstuk (Nua Pad Prik)
20 minuten, 4 personen
Javaanse varkensreepjes
45 minuten, 4 personen
Orëntaalse Biefstukreepjes met Groente
30 minuten (+ 90 tot 120 minuten marineertijd), 4 personen
Oosterse spruitjes
25 minuten, 4 personen
Indiase gehaktballetjes
40 minuten, 4 personen
Babi Pangang
45 minuten, 4 personen
Groene asperges met rundvlees stew
ca. 30 minuten, 3-4 personen
Islamitische Curry
15 minuten (+1,5 u kooktijd), 4 personen
Pittige gehaktballetjes
20 minuten, 4 personen
Gevulde courgette uit de oven
30 minuten, 2 personen
Babi Ketjap
30 minuten, 4 personen
Mihoen Hanoi met garnalen
20 minuten, 4 personen
Thaise Tilapia
30 minuten (+ 30 minuten marinadetijd), 4 personen
Visspiesjes in Kokosmarinade
10 minuten + 3 uur marineertijd, 4 personen
Thaise viskoekjes
20 minuten, recept voor 25 viskoekjes
Kokos Tilapia
20 minuten, 4 personen
Garnalen in Kokoscurry
10 minuten, 4 personen
Curry Tilapia
40 minuten, 4 personen
Pittige makreel op toast
15 minuten, 4-6 personen
Gegrilde Oriëntaalse Zalm
20 minuten, 4 personen
Poke Bowl Zalm
35 minuten, 2 personen
Geroosterde Aardappels met Sardines
25 minuten, 4 personen
Tokio Style Teriyaki
ca. 40 minuten, 4 personen
Paksoi Thai Curry
15 minuten, 4 personen
Pittige kippendijen uit de oven
40 minuten (incl. 30 minuten oventijd), 4 personen
Japanse Cone Wraps
30 minuten, 4 personen
Rode Kip Curry
20 minuten, 4 personen
Roergebakken Thaise Kipfilet
20 minuten, 4 personen
Kantonese Wokschotel
? 20 minuten, 4 personen
Kip Teriyaki Wraps
25 minuten, 2 - 3 personen
Poke Bowl Kip
30 minuten, 2 personen
Pittige Thaise Kippensoep
25 minuten, 4 personen
Kip Bangkok
35 minuten, 4 personen
Oriental Pilaf
20 minuten (+ 60 minuten kooktijd), 4 personen
Gegrilde courgette en aubergine
15 minuten, 2 personen
Rudjak
45 minuten, 4 personen
Oosterse gepofte aardappel
+30 minuten, 2 personen
Pittig Gepofte Aardappels
30 minuten, 4 personen
Vegetarische wok pannetje
15 minuten, 2 - 3 personen
Gevulde Ananas
25 minuten, 2 personen

Volg ons op

Facebook YouTube Instagram