Hulpverleners in Nepal
Inproba treedt in de voetsporen van de hulpverleners in Nepal
Wat doet ICFON nou precies om de lokale boeren in Nepal te helpen? Wij waren daar nieuwsgierig naar en vroegen het de hulpverleners ter plaatse. Wie zijn zij en wat voor functie hebben zij? Wat kunnen zij betekenen voor de Nepalese boeren in afgelegen gebieden en welke uitdagingen komen zij tegen in hun baan?
Het werk van een Junior Technician in Agriculture
Allereerst maken wij kennis met Kabita Jirel. Zij is in dienst van ISARD (dit is een partnerorganisatie van ICFON in Nepal) als Junior Technician in Agriculture. Wat houdt haar baan precies in?
Als Junior Technician in Agriculture (JTA) helpt Kabita dorpsbewoners meer zelfvoorzienend in hun levensonderhoud te worden. Gedurende haar werkzaamheden leeft zij maandenlang in het dorp waar zij werkzaam is. Dit is niet alleen praktisch, maar dit helpt haar ook een vertrouwensband op te bouwen met de dorpsbewoners. Het geeft haar ook gelegenheid in te spelen op de wensen van de boeren. Dit komt de bereidwilligheid tot samenwerking ten goede.
Kabita werkt zowel in het dorpje Bwase als op de proefboerderij van ISARD in Sunkoshi. Op de proefboerderij worden allerlei verschillende gewassen geteeld (o.a. tomaten, chilipepers, bloemkolen, kardemom en citrusvruchten). Ook worden er verschillende landbouwtechnieken uitgeprobeerd, zoals het kweken van gewassen in plastic tunnels.
De kennis van de proefboerderij neemt Kabita mee naar Bwase waar zij de boeren ondersteunt met praktische en educatieve hulp. Zij leert de gemeenschap bijvoorbeeld hoe zij paddenstoelen kunnen kweken of hoe zij hun chilipepers groter kunnen laten groeien. Ook laat zij de boeren zien hoe zij tunnels kunnen bouwen. In het dorpje Bwase is de kwaliteit van de grond slecht, daarom leert Kabita de boeren hoe zij de kwaliteit van de grond kunnen testen en adviseert zij ze hoe zij de bodem kunnen bemesten.
Een specifieke uitdaging waar ze in dit dorpje tegenaan lopen zijn de overal aanwezige apen. Deze eten de gewassen op en -aangezien de oogst al niet royaal is- is dit niet wenselijk. Apen houden echter niet van chilipepers en hier wordt door de boeren dan ook slim gebruik van gemaakt door extra veel chilipepers te kweken.
Kabita ondersteunt de boeren verder bij het verkopen van hun producten op de markt. Vooral in het regenseizoen bleek het voor de boeren heel lastig om hun koopwaar naar de markt te brengen omdat de wegen dan slecht begaanbaar zijn. Kabita heeft ze daarom aangeraden om vooral in het winterseizoen te oogsten, wanneer er beter over de wegen gereisd kan worden.
Veel boeren in Bwase gebruiken nog traditionele, zeer arbeidsintensieve manieren om landbouw te bedrijven. Het is Kabitas grootste uitdaging om de dorpsbewoners zo ver te krijgen dat ze nieuwe manieren aanleren die efficiënter zijn en een afwisselendere oogst opbrengt. Zij heeft hier een flinke taak aan, maar ziet dat haar inzet veel resultaat oplevert.
Binnenkort zullen wij meekijken met het werk van een social mobilizer. Hou hiervoor onze website in de gaten of abonneer je op onze nieuwsbrief.