Naar boven
Eerlijk Oosters
Menu

Hulpverleners in Nepal

Inproba treedt in de voetsporen van de hulpverleners in Nepal

Wat doet ICFON nou precies om de lokale boeren in Nepal te helpen? Wij waren daar nieuwsgierig naar en vroegen het de hulpverleners ter plaatse. Wie zijn zij en wat voor functie hebben zij?  Wat kunnen zij betekenen voor de Nepalese boeren in afgelegen gebieden en welke uitdagingen komen zij tegen in hun baan?

Het werk van een Junior Technician in Agriculture

Allereerst maken wij kennis met Kabita Jirel. Zij is in dienst van ISARD (dit is een partnerorganisatie van ICFON in Nepal) als Junior Technician in Agriculture. Wat houdt haar baan precies in?

Als Junior Technician in Agriculture (JTA) helpt Kabita dorpsbewoners meer zelfvoorzienend in hun levensonderhoud te worden. Gedurende haar werkzaamheden leeft zij maandenlang in het dorp waar zij werkzaam is. Dit is niet alleen praktisch, maar dit helpt haar ook een vertrouwensband op te bouwen met de dorpsbewoners. Het geeft haar ook gelegenheid in te spelen op de wensen van de boeren. Dit komt de bereidwilligheid tot samenwerking ten goede.

Kabita werkt zowel in het dorpje Bwase als op de proefboerderij van ISARD in Sunkoshi. Op de proefboerderij worden allerlei verschillende gewassen geteeld (o.a. tomaten, chilipepers, bloemkolen, kardemom en citrusvruchten). Ook worden er verschillende landbouwtechnieken uitgeprobeerd, zoals het kweken van gewassen in plastic tunnels.

De kennis van de proefboerderij neemt Kabita mee naar Bwase waar zij de boeren ondersteunt met praktische en educatieve hulp. Zij leert de gemeenschap bijvoorbeeld hoe zij paddenstoelen kunnen kweken of hoe zij hun chilipepers groter kunnen laten groeien. Ook laat zij de boeren zien hoe zij tunnels kunnen bouwen. In het dorpje Bwase is de kwaliteit van de grond slecht, daarom leert Kabita de boeren hoe zij de kwaliteit van de grond kunnen testen en adviseert zij ze hoe zij de bodem kunnen bemesten.

 

Een specifieke uitdaging waar ze in dit dorpje tegenaan lopen zijn de overal aanwezige apen. Deze eten de gewassen op en -aangezien de oogst al niet royaal is- is dit niet wenselijk. Apen houden echter niet van chilipepers en hier wordt door de boeren dan ook slim gebruik van gemaakt door extra veel chilipepers te kweken.

Kabita ondersteunt de boeren verder bij het verkopen van hun producten op de markt. Vooral in het regenseizoen bleek het voor de boeren heel lastig om hun koopwaar naar de markt te brengen omdat de wegen dan slecht begaanbaar zijn. Kabita heeft ze daarom aangeraden om vooral in het winterseizoen te oogsten, wanneer er beter over de wegen gereisd kan worden.

Veel boeren in Bwase gebruiken nog traditionele, zeer arbeidsintensieve manieren om landbouw te bedrijven. Het is Kabitas grootste uitdaging om de dorpsbewoners zo ver te krijgen dat ze nieuwe manieren aanleren die efficiënter zijn en een afwisselendere oogst opbrengt. Zij heeft hier een flinke taak aan, maar ziet dat haar inzet veel resultaat oplevert.

Binnenkort zullen wij meekijken met het werk van een social mobilizer. Hou hiervoor onze website in de gaten of abonneer je op onze nieuwsbrief.

Overname Inproba

07-01-2025

NEDERLANDSE INVESTERINGSMAATSCHAPPIJ VE PARTNERS NEEMT INPROBA OVER Het sinds de oprichting in Baarn gevestigde familiebedrijf Inproba heeft met investeringsmaatschappij VE Partners overeenstemming...

Lees verder

Natuurlijke smaak voorop: minder zout en suiker, meer innovatie

06-01-2025

Bij Inproba maken we verse producten die lang houdbaar zijn dankzij moderne technieken zoals pasteurisatie en sterilisatie. Hoewel deze processen soms toevoegingen zoals zout, suiker of voedingszuren...

Lees verder
Soto Ajam
60 minuten, 4 personen
Tom Ka Kai
35 minuten, 4 personen
Pittige aardappelsoep
20 minuten, 2 personen
Pittige Oosterse Vissoep
20 minuten, 4 personen
Oosterse venkelsoep
30 minuten, 2 a 3 personen
Pittige Chinese tomatensoep
25 minuten, 4 personen
Oosterse pompoensoep
50 minuten, 4 personen
Thaise kokossoep
20 minuten, 4 personen
Oosterse eierbal
30 minuten, 10 personen
Oosterse Kokos Quiche
55 minuten, 6 personen
Pisang Goreng
15 minuten, 4 personen
Fruity yoghurt met een 'bite'
15 minuten, 4-6 personen
Gegrilde ananas met vanille ijs
20 minuten, 2 personen
Retro Romanoff dessert met pit
55 minuten (waarvan 30 minuten marineren), 4 personen
Spekkoek
90 tot 120 minuten, 4 personen
Aardbeien Smoothie
10 minuten, 4 personen
Smoothie
10 minuten, 4 personen
Frisse chili dip
10 minuten, 4-6 personen
Japanse dip
5 minuten, 4 personen
Thaise roerbaksaus
5 minuten, 4 personen
Oosterse Barbecue Marinade
10 minuten , 10 personen
Gooische dip
10 minuten, 4-6 personen
Oosterse Kokosmarinade
10 minuten + 2 uur marineertijd, 10 personen
Broodje Oriental
15 minuten, 2 personen
Broodje Sticky Chicken
20 minuten, 1 personen
Pikante Tosti
10 minuten, 4 personen
Omelet Nasi Goreng
15 minuten, 3 personen
Oosterse omelet
20 minuten, 1 personen
Oranje Tompouce met pit
1,5 uur, 6 personen
Zomerse borreltafel
varieert, 4-6 personen
Cassave Nacho snack
10 minuten, 3-4 personen
Winterse borreltafel
varieert, 4-6 personen
Oosterse stamppot andijvie
35 minuten, 4 personen
Kaasfondue
25 minuten, 4 personen
Groene asperges met rundvlees stew
ca. 30 minuten, 3-4 personen
Oosterse spruitjes
25 minuten, 4 personen
Sweet Chili Spare Ribs
45 minuten, 4 personen
Japanse Teriyaki
15 minuten, 2 - 3 personen
Gehaktrolletjes in pikante tomatensaus
60 minuten (incl. 30 minuten oventijd), 4 personen
Javaanse varkensreepjes
45 minuten, 4 personen
Babi Ketjap
30 minuten, 4 personen
Islamitische Curry
15 minuten (+1,5 u kooktijd), 4 personen
Gevulde champignons
30 minuten, 15 stuks
Indiase gehaktballetjes
40 minuten, 4 personen
Oriëntaalse Stoompasteitjes
1 uur en 15 minuten, 4 personen
Oriëntaalse Vis
35 minuten, 4 personen
Thaise viskoekjes
20 minuten, recept voor 25 viskoekjes
Groene Vis-Curry
20 minuten, 4 personen
Curry Tilapia
40 minuten, 4 personen
Pittige makreel op toast
15 minuten, 4-6 personen
Chili Garnalen Bitterbal
60 minuten (+ 1 dag opstijven in koeling) , 10 personen
Mihoen Hanoi met garnalen
20 minuten, 4 personen
Geroosterde Aardappels met Sardines
25 minuten, 4 personen
Visspiesjes in Kokosmarinade
10 minuten + 3 uur marineertijd, 4 personen
Garnalen in Kokoscurry
10 minuten, 4 personen
Duivelse Garnalen
ca. 25 minuten, 4 personen
Pittige Thaise Kippensoep
25 minuten, 4 personen
Kip Siam
25 minuten, 3-4 personen
Oriental Pilaf
20 minuten (+ 60 minuten kooktijd), 4 personen
Tokio Style Teriyaki
ca. 40 minuten, 4 personen
Saté Ajam
105 minuten (incl. 1 uur wachttijd), 4 personen
Kip Teriyaki Wraps
25 minuten, 2 - 3 personen
Balinese Saté Wokschotel
30 minuten, 4 personen
Kip Bangkok
35 minuten, 4 personen
Paksoi Thai Curry
15 minuten, 4 personen
Sticky BBQ chicken
? 20 minuten, 4 personen
Kip Semarang
30 minuten, 4 personen
Spicy Bloemkool
35 minuten, 2 personen
Gegrilde courgette en aubergine
15 minuten, 2 personen
Pittig Gepofte Aardappels
30 minuten, 4 personen
Rudjak
45 minuten, 4 personen
Oosterse tapas
10 minuten, 2 personen
Oosterse gepofte aardappel
+30 minuten, 2 personen

Volg ons op

Facebook YouTube Instagram