Naar boven
Eerlijk Oosters
Menu

Kooktrends eind jaren '70

De huishoudens werden in de jaren ’70 kleiner en ook het aantal tweeverdieners nam verder toe. We kregen meer vrije tijd door arbeidstijdverkorting en ook de VUT deed zijn intrede. Het huishouden ging steeds minder tijd kosten, ook in deze tijd kwamen er weer nieuwe huishoudelijke apparaten bij. Veel gezinnen schaften hun eerste vaatwasser aan. Een uitvinding uit 1978 die het nu nog steeds heel goed doet (vooral in studentenhuizen) is het tosti-ijzer waarmee je de bekende driehoekjes in je brood zet.

Het waren de jaren van de huiselijke gezelligheid: samen een bordspel spelen, naar een televisiequiz kijken met Willem Ruis en natuurlijk ook samen eten. Iedereen sloeg aan het fonduen: spiritus in een bakje en met lange vorken vlees laten garen in de gloeiendhete olie. Maar ook de kaasfondue werd ongekend populair. Belangrijk bij vleesfondue waren de bijgerechten, want je moest lang wachten op één stukje vlees. De sausjes maakte je meestal zelf, met behulp van een pakje poeder, mayo en water. Tegenwoordig kopen we sauzen meestal kant en klaar in wel honderd verschillende variaties.

Uit eten gaan werd gewoner. Vooral Griekse en Italiaanse restaurants schoten als paddenstoelen uit de grond en ook Franse bistro’s waren populair. En wat stond er op de kaart van bijna elk Nederlands restaurant? De garnalencocktail! En als toetje natuurlijk een Dame Blanche. 

Het aantal snackbars in Nederland breidt zich enorm uit. Het assortiment van toen zien we eigenlijk nu nog steeds in de vitrines liggen. Behalve het ijsassortiment. Toen aten we ‘ijs van het Mexicaantje’. ‘Caraco ijs’ was een echt Nederlands merk, dat het tot 1996 heeft volgehouden.

Nieuw in de keuken waren de aubergine en courgette. In de Franse en Griekse restaurants werden deze al wel gebruikt, maar ze zijn pas midden jaren ’70 op grote schaal in onze supermarkten te vinden. Ook maakten we kennis met een aantal nieuwe tropische vruchten: lychee, kiwi en ananas.

Op onze website vindt u ook een lekker tropisch recept voor een gevulde ananas!

Snelle & makkelijke maaltijdsalde

05-10-2021

Een maaltijdsalade is altijd handig en snel te bereiden. Zowel voor de lunch als voor de avond. Graag delen we dit recept voor een lekkere, vegetarische maaltijdsalade met een pittige bite. Be...

Lees verder

Zomers dessert: gegrilde ananas met vanille ijs

06-09-2021

Geniet nog van de laatste zomerse dagen en bereid dit overheerlijk dessert van gegrilde ananas en serveer met vanille ijs! Grill de ananas op de barbecue of in een grillpan. Bekijk het recept vo...

Lees verder
Garnalen in Kokoscurry
10 minuten, 4 personen
Pittige makreel op toast
15 minuten, 4-6 personen
Geroosterde Aardappels met Sardines
25 minuten, 4 personen
Kokos Tilapia
20 minuten, 4 personen
Gegrilde OriŽntaalse Zalm
20 minuten, 4 personen
Groene Vis-Curry
20 minuten, 4 personen
Duivelse Garnalen
ca. 25 minuten, 4 personen
Stoombroodjes uit Shanghai
60 minuten, 4 personen
Curry Tilapia
40 minuten, 4 personen
Mihoen Hanoi met garnalen
20 minuten, 4 personen
Vietnamese visreepjes
20 minuten, 4 personen
OriŽntaalse Vis
35 minuten, 4 personen
Nasi Goreng
15 minuten, 3-4 personen
Balinese Satť Wokschotel
30 minuten, 4 personen
Kip Semarang
30 minuten, 4 personen
Eendeborstfilet
25 minuten, 4 personen
Pittige kippendijen uit de oven
40 minuten (incl. 30 minuten oventijd), 4 personen
Kantonese Wokschotel
Ī 20 minuten, 4 personen
Kip Bangkok
35 minuten, 4 personen
Kip Siam
25 minuten, 3-4 personen
Pittige Thaise Kippensoep
25 minuten, 4 personen
Sticky BBQ chicken
Ī 20 minuten, 4 personen
Satť Ajam
105 minuten (incl. 1 uur wachttijd), 4 personen
Paksoi Thai Curry
15 minuten, 4 personen
Varkenshaas in Sauce Aigre Doux
30 minuten, 4 personen
Pittige gehaktballetjes
Ī 20 minuten, 4 personen
Broodje OriŽntaals
10 minuten, 4 personen
Balinese Rundersmoor
1 uur en 15 minuten, 4 personen
Sweet Chili Spare Ribs
45 minuten, 4 personen
Bami Goreng (met boemboe)
15 minuten, 3 - 4 personen
Oosters Kerst Gehaktbrood (Meatloaf)
20 minuten (+40 minuten oventijd), 4 personen
Indiase gehaktballetjes
40 minuten, 4 personen
Stamppot Paksoi
35 minuten, 4 personen
Vietnamese spareribs
Ī 40 minuten, 4 personen
Babi Pangang
45 minuten, 4 personen
Groene asperges met rundvlees stew
ca. 30 minuten, 3-4 personen
Fingerfood van de BBQ
1 uur, 4 personen
Spare ribs 3-2-1
Ī 3 uur, 3 a 4 personen
Chicken Wings met dipsaus
75 minuten, 4 personen
Buikspek
Ī 3 uur, 4
Kapsalon op de bbq
50 minuten, 3-4 personen
Sticky Rib Fingers
2,5 - 3 uur, 4 personen
Hele forel in bananenblad
75 minuten, 4 personen
Satť Gehakt Balletjes
40 minuten, 4 personen
Loempia's
40 minuten, 10 stuks
Pisang Goreng
15 minuten, 4 personen
Chili Garnalen Bitterbal
60 minuten (+ 1 dag opstijven in koeling) , 10 personen
Spekkoek
90 tot 120 minuten, 4 personen
Visspiesjes in Kokosmarinade
10 minuten + 3 uur marineertijd, 4 personen
Pikante Tosti
10 minuten, 4 personen
Oosterse eierbal
30 minuten, 10 personen
Oosterse Kokos Quiche
55 minuten, 6 personen
Indische maiskoekjes
25 minuten, 4 personen
OriŽntaalse Stoompasteitjes
1 uur en 15 minuten, 4 personen
Gooische dip
10 minuten, 4-6 personen
Oosterse Barbecue Marinade
10 minuten , 10 personen
Oosterse Kokosmarinade
10 minuten + 2 uur marineertijd, 10 personen
Thaise roerbaksaus
5 minuten, 4 personen
Frisse chili dip
10 minuten, 4-6 personen
Japanse dip
5 minuten, 4 personen
Pittige Oosterse Vissoep
20 minuten, 4 personen
Oosterse venkelsoep
30 minuten, 2 a 3 personen
Pittige aardappelsoep
20 minuten, 2 personen
Oosterse pompoensoep
50 minuten, 4 personen
Soto Ajam
60 minuten, 4 personen
Choco-kokos Fondue
15 minuten, 4 personen
Sabayon Frappť de Coco
30 minuten, 6 personen
Aardbeien Smoothie
10 minuten, 4 personen
Gegrilde ananas met vanille ijs
20 minuten, 2 personen
Smoothie
10 minuten, 4 personen
Fruity yoghurt met een 'bite'
15 minuten, 4-6 personen
Kokos - Limoenijsje
5 minuten (invriezen ca. 4 uur), 4 stuks
Kaasfondue
25 minuten, 4 personen
Ovenschotel zuurkool
65 minuten (incl. 30 minuten oven), 4 personen
Gevulde Ananas
25 minuten, 4 personen
Spicy Bloemkool
35 minuten, 2 personen
Winterse borreltafel
varieert, 4-6 personen
Rudjak
45 minuten, 4 personen
Pikante maaltijdsalade
10 minuten, 2 personen
Omelet Nasi Goreng
15 minuten, 3 personen
Zomerse borreltafel
varieert, 4-6 personen
Vegetarische wok pannetje
15 minuten, 2 - 3 personen

Volg ons op

Facebook YouTube Instagram