Naar boven
Eerlijk Oosters
Menu

Kooktrends eind jaren '70

De huishoudens werden in de jaren ’70 kleiner en ook het aantal tweeverdieners nam verder toe. We kregen meer vrije tijd door arbeidstijdverkorting en ook de VUT deed zijn intrede. Het huishouden ging steeds minder tijd kosten, ook in deze tijd kwamen er weer nieuwe huishoudelijke apparaten bij. Veel gezinnen schaften hun eerste vaatwasser aan. Een uitvinding uit 1978 die het nu nog steeds heel goed doet (vooral in studentenhuizen) is het tosti-ijzer waarmee je de bekende driehoekjes in je brood zet.

Het waren de jaren van de huiselijke gezelligheid: samen een bordspel spelen, naar een televisiequiz kijken met Willem Ruis en natuurlijk ook samen eten. Iedereen sloeg aan het fonduen: spiritus in een bakje en met lange vorken vlees laten garen in de gloeiendhete olie. Maar ook de kaasfondue werd ongekend populair. Belangrijk bij vleesfondue waren de bijgerechten, want je moest lang wachten op één stukje vlees. De sausjes maakte je meestal zelf, met behulp van een pakje poeder, mayo en water. Tegenwoordig kopen we sauzen meestal kant en klaar in wel honderd verschillende variaties.

Uit eten gaan werd gewoner. Vooral Griekse en Italiaanse restaurants schoten als paddenstoelen uit de grond en ook Franse bistro’s waren populair. En wat stond er op de kaart van bijna elk Nederlands restaurant? De garnalencocktail! En als toetje natuurlijk een Dame Blanche. 

Het aantal snackbars in Nederland breidt zich enorm uit. Het assortiment van toen zien we eigenlijk nu nog steeds in de vitrines liggen. Behalve het ijsassortiment. Toen aten we ‘ijs van het Mexicaantje’. ‘Caraco ijs’ was een echt Nederlands merk, dat het tot 1996 heeft volgehouden.

Nieuw in de keuken waren de aubergine en courgette. In de Franse en Griekse restaurants werden deze al wel gebruikt, maar ze zijn pas midden jaren ’70 op grote schaal in onze supermarkten te vinden. Ook maakten we kennis met een aantal nieuwe tropische vruchten: lychee, kiwi en ananas.

Op onze website vindt u ook een lekker tropisch recept voor een gevulde ananas!

Het is tijd om de kikker te volgen

23-09-2022

We kijken steeds bewuster naar de producten die we consumeren, we willen meer weten over waar ons voedsel vandaan komt en dat het op een verantwoorde manier geproduceerd wordt. Maar hoe weet je of dat...

Lees verder

Veggi Kroepoek genomineerd voor de V-Label Awards

01-09-2022

Onze Veggie Kroepoek Naturel is genomineerd voor een V-Label Award! Het V-Label is een internationaal erkend, geregistreerd symbool voor de labeling van vegan en vegetarische producten en diensten....

Lees verder
Oosterse pompoensoep
50 minuten, 4 personen
Oosterse venkelsoep
30 minuten, 2 a 3 personen
Soto Ajam
60 minuten, 4 personen
Pittige aardappelsoep
20 minuten, 2 personen
Pittige Oosterse Vissoep
20 minuten, 4 personen
Oosterse Kokos Quiche
55 minuten, 6 personen
Pisang Goreng
15 minuten, 4 personen
Oosterse eierbal
30 minuten, 10 personen
Romanoff dessert
55 minuten (waarvan 30 minuten marineren), 4 personen
Gegrilde ananas met vanille ijs
20 minuten, 2 personen
Spekkoek
90 tot 120 minuten, 4 personen
Smoothie
10 minuten, 4 personen
Kokos - Limoenijsje
5 minuten (invriezen ca. 4 uur), 4 stuks
Fruity yoghurt met een 'bite'
15 minuten, 4-6 personen
Choco-kokos Fondue
15 minuten, 4 personen
Aardbeien Smoothie
10 minuten, 4 personen
Sabayon Frappť de Coco
30 minuten, 6 personen
Frisse chili dip
10 minuten, 4-6 personen
Gooische dip
10 minuten, 4-6 personen
Oosterse Kokosmarinade
10 minuten + 2 uur marineertijd, 10 personen
Japanse dip
5 minuten, 4 personen
Oosterse Barbecue Marinade
10 minuten , 10 personen
Thaise roerbaksaus
5 minuten, 4 personen
Broodje Sticky Chicken
20 minuten, 1 personen
Omelet Nasi Goreng
15 minuten, 3 personen
Pikante Tosti
10 minuten, 4 personen
Broodje Oriental
15 minuten, 2 personen
Oosterse omelet
20 minuten, 1 personen
Zomerse borreltafel
varieert, 4-6 personen
Oranje Tompouce met pit
1,5 uur, 6 personen
Winterse borreltafel
varieert, 4-6 personen
Kaasfondue
25 minuten, 4 personen
Oosterse stamppot andijvie
35 minuten, 4 personen
Winterse stoofpot met zomerse twist
30 minuten + 2 uur stoven, 4 personen
Gevulde champignons
30 minuten, 15 stuks
Chinese Sweet & Sour
15 minuten, 2 - 3 personen
Islamitische Curry
15 minuten (+1,5 u kooktijd), 4 personen
Ovenschotel zuurkool
65 minuten (incl. 30 minuten oven), 4 personen
Babi Pangang
45 minuten, 4 personen
Vietnamese spareribs
40 minuten, 4 personen
Balinese Rundersmoor
1 uur en 15 minuten, 4 personen
Oosterse spruitjes
25 minuten, 4 personen
Pikante Biefstuk (Nua Pad Prik)
20 minuten, 4 personen
Gehaktrolletjes in pikante tomatensaus
60 minuten (incl. 30 minuten oventijd), 4 personen
Japanse Teriyaki
15 minuten, 2 - 3 personen
Thaise viskoekjes
20 minuten, recept voor 25 viskoekjes
OriŽntaalse Vis
35 minuten, 4 personen
Vietnamese visreepjes
20 minuten, 4 personen
Gegrilde OriŽntaalse Zalm
20 minuten, 4 personen
Thaise Tilapia
30 minuten (+ 30 minuten marinadetijd), 4 personen
Geroosterde Aardappels met Sardines
25 minuten, 4 personen
Chili Garnalen Bitterbal
60 minuten (+ 1 dag opstijven in koeling) , 10 personen
Mihoen Hanoi met garnalen
20 minuten, 4 personen
Duivelse Garnalen
ca. 25 minuten, 4 personen
Pittige makreel op toast
15 minuten, 4-6 personen
Groene Vis-Curry
20 minuten, 4 personen
Garnalen in Kokoscurry
10 minuten, 4 personen
Sticky BBQ chicken
? 20 minuten, 4 personen
Oosterse Kip Wraps
25 minuten, 2 - 3 personen
Roergebakken Thaise Kipfilet
20 minuten, 4 personen
Kip Bangkok
35 minuten, 4 personen
Paksoi Thai Curry
15 minuten, 4 personen
Honey Pops
20 minuten (+30 minuten marineren), 4 personen
Kip Siam
25 minuten, 3-4 personen
Kip Semarang
30 minuten, 4 personen
Tokio Style Teriyaki
ca. 40 minuten, 4 personen
Satť Ajam
105 minuten (incl. 1 uur wachttijd), 4 personen
Nasi Goreng
15 minuten, 3-4 personen
Rudjak
45 minuten, 4 personen
Oosterse tapas
10 minuten, 2 personen
Spicy Bloemkool
35 minuten, 2 personen
Indische maiskoekjes
25 minuten, 4 personen
Gegrilde courgette en aubergine
15 minuten, 2 personen
Vegetarische wok pannetje
15 minuten, 2 - 3 personen
Pittig Gepofte Aardappels
30 minuten, 4 personen
Gevulde Ananas
25 minuten, 2 personen
Oosterse gepofte aardappel
+30 minuten, 2 personen
Prei met Romige Kokosmelk
25 minuten, 4 personen
Gado Gado
60 minuten, 4 personen

Volg ons op

Facebook YouTube Instagram