Naar boven
Eerlijk Oosters
Menu

Kooktrends eind jaren '70

De huishoudens werden in de jaren ’70 kleiner en ook het aantal tweeverdieners nam verder toe. We kregen meer vrije tijd door arbeidstijdverkorting en ook de VUT deed zijn intrede. Het huishouden ging steeds minder tijd kosten, ook in deze tijd kwamen er weer nieuwe huishoudelijke apparaten bij. Veel gezinnen schaften hun eerste vaatwasser aan. Een uitvinding uit 1978 die het nu nog steeds heel goed doet (vooral in studentenhuizen) is het tosti-ijzer waarmee je de bekende driehoekjes in je brood zet.

Het waren de jaren van de huiselijke gezelligheid: samen een bordspel spelen, naar een televisiequiz kijken met Willem Ruis en natuurlijk ook samen eten. Iedereen sloeg aan het fonduen: spiritus in een bakje en met lange vorken vlees laten garen in de gloeiendhete olie. Maar ook de kaasfondue werd ongekend populair. Belangrijk bij vleesfondue waren de bijgerechten, want je moest lang wachten op één stukje vlees. De sausjes maakte je meestal zelf, met behulp van een pakje poeder, mayo en water. Tegenwoordig kopen we sauzen meestal kant en klaar in wel honderd verschillende variaties.

Uit eten gaan werd gewoner. Vooral Griekse en Italiaanse restaurants schoten als paddenstoelen uit de grond en ook Franse bistro’s waren populair. En wat stond er op de kaart van bijna elk Nederlands restaurant? De garnalencocktail! En als toetje natuurlijk een Dame Blanche. 

Het aantal snackbars in Nederland breidt zich enorm uit. Het assortiment van toen zien we eigenlijk nu nog steeds in de vitrines liggen. Behalve het ijsassortiment. Toen aten we ‘ijs van het Mexicaantje’. ‘Caraco ijs’ was een echt Nederlands merk, dat het tot 1996 heeft volgehouden.

Nieuw in de keuken waren de aubergine en courgette. In de Franse en Griekse restaurants werden deze al wel gebruikt, maar ze zijn pas midden jaren ’70 op grote schaal in onze supermarkten te vinden. Ook maakten we kennis met een aantal nieuwe tropische vruchten: lychee, kiwi en ananas.

Op onze website vindt u ook een lekker tropisch recept voor een gevulde ananas!

Prijsuitreiking Gekozen Product van het Jaar

27-02-2019

Afgelopen week was het dan zover en hebben wij de award voor 'Gekozen Product van het Jaar 2019' in ontvangst mogen nemen voor onze Chilli Sauce Sweet 50% minder suiker. Wij zijn enorm trots o...

Lees verder

Recept Winterse borreltafel

13-02-2019

Het is tijd voor het vierde  recept van onze 'Winterse borreltafel'. De nachten zijn nog koud, dus nog altijd tijd voor een goede stoofpot. Hier een recept voor een lekkere stoofpot met e...

Lees verder
Thaise Tilapia
30 minuten (+ 30 minuten marinadetijd), 4 personen
Kokos Tilapia
20 minuten, 4 personen
Duivelse Garnalen
ca. 25 minuten, 4 personen
Thaise viskoekjes
20 minuten, recept voor 25 viskoekjes
Garnalen in Kokoscurry
10 minuten, 4 personen
Mihoen Hanoi met garnalen
20 minuten, 4 personen
Geroosterde Aardappels met Sardines
25 minuten, 4 personen
Gegrilde OriŽntaalse Zalm
20 minuten, 4 personen
Groene Vis-Curry
20 minuten, 4 personen
Pittige makreel op toast
15 minuten, 4-6 personen
Curry Tilapia
40 minuten, 4 personen
Stoombroodjes uit Shanghai
60 minuten, 4 personen
Rode Kip Curry
20 minuten, 4 personen
Roulleaux van kip ŗ la Bogor
120 minuten (incl. 60 minuten afkoelen), 4 personen
Kip Bangkok
35 minuten, 4 personen
Kip Semarang
30 minuten, 4 personen
Kantonese Wokschotel
Ī 20 minuten, 4 personen
Kip Siam
25 minuten, 3-4 personen
Satť Ajam
105 minuten (incl. 1 uur wachttijd), 4 personen
Oriental Pilaf
20 minuten (+ 60 minuten kooktijd), 4 personen
Nasi Goreng
15 minuten, 3-4 personen
Pittige Thaise Kippensoep
25 minuten, 4 personen
Paksoi Thai Curry
15 minuten, 4 personen
Eendeborstfilet
25 minuten, 4 personen
Sweet Chili Spare Ribs
45 minuten, 4 personen
Groene asperges met rundvlees stew
ca. 30 minuten, 3-4 personen
Japanse Teriyaki
15 minuten, 2 - 3 personen
Rijsttafel
60 minuten, 4 personen
Stamppot Paksoi
35 minuten, 4 personen
Javaanse varkensreepjes
45 minuten, 4 personen
Babi Pangang
45 minuten, 4 personen
Bami Goreng
40 minuten, 4 personen
Babi Ketjap
30 minuten, 4 personen
Pittige gehaktballetjes
Ī 20 minuten, 4 personen
Broodje OriŽntaals
10 minuten, 4 personen
Balinese Rundersmoor
1 uur en 15 minuten, 4 personen
Tahoe Sajoer
45 minuten, 4 personen
Gado Gado
60 minuten, 4 personen
Spicy Bloemkool
35 minuten, 2 personen
Vegetarische wok pannetje
15 minuten, 2 - 3 personen
Omelet Nasi Goreng
15 minuten, 3 personen
Gevulde champignons
30 minuten, 15 stuks
Ovenschotel zuurkool
65 minuten (incl. 30 minuten oven), 4 personen
Pittig Gepofte Aardappels
30 minuten, 4 personen
Gevulde Ananas
25 minuten, 4 personen
Stamppot Snijbonen Java
40 minuten, 4 personen
Winterse borreltafel
varieert, 4-6 personen
Sajoer Groente
15 minuten, 3 - 4 personen
Pisang Goreng
15 minuten, 4 personen
Chili Garnalen Bitterbal
60 minuten (+ 1 dag opstijven in koeling) , 10 personen
OriŽntaalse Stoompasteitjes
1 uur en 15 minuten, 4 personen
Oosterse eierbal
30 minuten, 10 personen
Spekkoek
90 tot 120 minuten, 4 personen
Visspiesjes in Kokosmarinade
10 minuten + 3 uur marineertijd, 4 personen
Satť Gehakt Balletjes
40 minuten, 4 personen
Pikante Tosti
10 minuten, 4 personen
Loempia's
40 minuten, 10 stuks
Oosterse Kokos Quiche
55 minuten, 6 personen
Oosterse Barbecue Marinade
10 minuten , 10 personen
Japanse dip
5 minuten, 4 personen
Gooische dip
10 minuten, 4-6 personen
Thaise roerbaksaus
5 minuten, 4 personen
Oosterse Kokosmarinade
10 minuten + 2 uur marineertijd, 10 personen
Frisse chili dip
10 minuten, 4-6 personen
Pittige Oosterse Vissoep
20 minuten, 4 personen
Soto Ajam
60 minuten, 4 personen
Oosterse pompoensoep
50 minuten, 4 personen
Choco-kokos Fondue
15 minuten, 4 personen
Fruity yoghurt met een 'bite'
15 minuten, 4-6 personen
Kokos - Limoenijsje
5 minuten (invriezen ca. 4 uur), 4 stuks
Sabayon Frappť de Coco
30 minuten, 6 personen
Smoothie
10 minuten, 4 personen
Aardbeien Smoothie
10 minuten, 4 personen
Facebook YouTube