Naar boven
Eerlijk Oosters
Menu

Kooktrends eind jaren '90

Nieuws overzicht

Publicatiedatum 04-10-2016

In de tweede helft van de jaren ’90 klonken de Spicegirls en Britney Spears op de radio, gingen we naar de videotheek voor videofilms zoals Good Will Hunting en Clueless, gebruikten we alleen nog floppydisks en op de markt was je gulden nog een daalder waard. Alleen hele moderne mensen hadden al een mobiele telefoon. Het meest begeerde kinderspeelgoed was de Nintendo, Tamagotchi en Furby. De meeste mensen gingen gekleed in spijkerbroek, gecombineerd met ofwel een “kakker”-polo en Allstars, of een “gabber” trainingsjack en Nike Air Max.

Een absolute rage onder de jeugd waren flippo’s. Dit waren plastic schijfjes die vanaf 1995 gratis in een zak chips van Smiths zaten. Op de flippo’s stonden verschillende stripfiguren afgebeeld en kinderen speelden hiermee allerlei spelletjes. Ook werd er onderling fanatiek geruild. Alle flippo’s werden in speciale verzamelmappen bewaard. Op rommelmarkten zijn deze nog steeds te vinden!

In 1999, tijdens de Hollandse weken, werd de McKroket geïntroduceerd op het menu bij McDonald’s. Dit hamburgerbroodje met een kroketschijf en dijonmosterdsaus wordt enkel in Nederland, Curaçao en België bij McDonald's verkocht. De McKroket was een dusdanig verkoopsucces dat McDonald's besloot om deze burger permanent op te nemen in het assortiment.

Aan het eind van de jaren ’90 startte de succesvolle carrière van kooktalent en ondernemer Jamie Oliver. Terwijl hij als jonge chef werkte in het populaire The River Café in Londen kwam er een televisieploeg opnames maken voor een documentaire. Zijn aanwezigheid en uitstraling waren dusdanig opvallend dat hij meerdere aanbiedingen van televisieproducenten kreeg. Niet lang daarna werd zijn eerste kookprogramma uitgezonden door de BCC: The Naked Chef. In dit programma bracht hij koken terug naar de essentie; hij wilde aantonen dat dure ingrediënten en keukenmachines niet noodzakelijk zijn om iets smakelijks klaar te kunnen maken. Een kookboek volgde spoedig, waarna zijn carrière echt vleugels kreeg. Inmiddels kan hij vele tv-programma’s, kookboeken, restaurants, producten en grote eet-campagnes op zijn conto schrijven.

Het welbekende en het van oorsprong Nederlandse bakmerk Baukje verdwijnt in deze periode uit de schappen van de supermarkt. Volgens het Duitse moederbedrijf Dr. Oetker (ook eigenaar van het Nederlandse merk Koopmans) hadden de Baukje-producten in het bakschap geen meerwaarde meer en was het beter ze onder de bekendere merknaam Dr. Oetker verder te laten gaan.

Een product dat eind jaren ’90 succesvol in de markt gezet wordt, is de Unox Cup-a-Soup. Door een intensieve marketing campagne, waarin de soep als snack in plaats van voorgerecht wordt gepresenteerd, wordt deze instantsoep een populair gegeven. De door Bob Fosko ingesproken slogan “Vier uur Cup-a-Soup. Dat zouden meer mensen moeten doen!” slaat aan bij het Nederlandse publiek. Aanvankelijk werd de soep geproduceerd onder het merk Royco, maar in 1998 verdween dit merk geheel en ging verder onder de naam Unox. De fabriek in Utrecht werd toen ook gesloten en de instantsoepen worden nu, evenals veel andere producten van Unilever, geproduceerd in Polen.

Op onze website treft u een recept aan voor een heerlijke oosterse soep. Geen instantsoep, maar met lekker veel verse ingrediënten zoals Jamie Oliver dat graag ziet.

 

Blijf op de hoogte, meld je aan voor onze nieuwsbrief.


Inproba deelt geheimen van glutenvrije ketjap in boeiende podcast met NCV

05-12-2023

De Nederlandse Coeliaki Vereniging (NCV) heeft onlangs contact met ons opgenomen om deel te nemen aan een boeiende podcast, en natuurlijk hebben we met plezier ingestemd. In de afgelopen week brachten...

Lees verder

Wij zijn genomineerd voor de Gezonde Innovatie Award

09-10-2023

Onze Sweet Chilli saus 50% minder suiker is genomineerd voor de Gezonde Innovatie Award 2023-2024! Deze prijs erkent producten en initiatieven die de bevordering van een gezonder eetpatroon onder...

Lees verder
Thaise kokossoep
20 minuten, 4 personen
Pittige Oosterse Vissoep
20 minuten, 4 personen
Pittige aardappelsoep
20 minuten, 2 personen
Soto Ajam
60 minuten, 4 personen
Pittige Chinese tomatensoep
25 minuten, 4 personen
Oosterse venkelsoep
30 minuten, 2 a 3 personen
Oosterse pompoensoep
50 minuten, 4 personen
Oosterse Kokos Quiche
55 minuten, 6 personen
Pisang Goreng
15 minuten, 4 personen
Oosterse eierbal
30 minuten, 10 personen
Smoothie
10 minuten, 4 personen
Fruity yoghurt met een 'bite'
15 minuten, 4-6 personen
Gegrilde ananas met vanille ijs
20 minuten, 2 personen
Retro Romanoff dessert met pit
55 minuten (waarvan 30 minuten marineren), 4 personen
Aardbeien Smoothie
10 minuten, 4 personen
Spekkoek
90 tot 120 minuten, 4 personen
Oosterse Barbecue Marinade
10 minuten , 10 personen
Oosterse Kokosmarinade
10 minuten + 2 uur marineertijd, 10 personen
Japanse dip
5 minuten, 4 personen
Gooische dip
10 minuten, 4-6 personen
Thaise roerbaksaus
5 minuten, 4 personen
Frisse chili dip
10 minuten, 4-6 personen
Broodje Oriental
15 minuten, 2 personen
Omelet Nasi Goreng
15 minuten, 3 personen
Pikante Tosti
10 minuten, 4 personen
Broodje Sticky Chicken
20 minuten, 1 personen
Oosterse omelet
20 minuten, 1 personen
Oranje Tompouce met pit
1,5 uur, 6 personen
Zomerse borreltafel
varieert, 4-6 personen
Kaasfondue
25 minuten, 4 personen
Oosterse stamppot andijvie
35 minuten, 4 personen
Winterse borreltafel
varieert, 4-6 personen
Javaanse varkensreepjes
45 minuten, 4 personen
OrŽntaalse Biefstukreepjes met Groente
30 minuten (+ 90 tot 120 minuten marineertijd), 4 personen
Rundvlees met Oestersaus
25 minuten, 4 personen
Babi Pangang
45 minuten, 4 personen
Oosterse Quiche
20 minuten voorbereiding en 35 minuten baktijd, 4 personen
Japanse Teriyaki
15 minuten, 2 - 3 personen
Pittige gehaktballetjes
20 minuten, 4 personen
Babi Ketjap
30 minuten, 4 personen
Islamitische Curry
15 minuten (+1,5 u kooktijd), 4 personen
Varkenshaas in Sauce Aigre Doux
30 minuten, 4 personen
Gevulde courgette uit de oven
30 minuten, 2 personen
Indische Nasi Burger
30 minuten, 4 personen
Pittige makreel op toast
15 minuten, 4-6 personen
Gegrilde OriŽntaalse Zalm
20 minuten, 4 personen
Thaise Tilapia
30 minuten (+ 30 minuten marinadetijd), 4 personen
Geroosterde Aardappels met Sardines
25 minuten, 4 personen
Vietnamese visreepjes
20 minuten, 4 personen
OriŽntaalse Vis
35 minuten, 4 personen
Stoombroodjes uit Shanghai
60 minuten, 4 personen
Kokos Tilapia
20 minuten, 4 personen
Visspiesjes in Kokosmarinade
10 minuten + 3 uur marineertijd, 4 personen
Thaise viskoekjes
20 minuten, recept voor 25 viskoekjes
Groene Vis-Curry
20 minuten, 4 personen
Honey Pops
20 minuten (+30 minuten marineren), 4 personen
Kip Siam
25 minuten, 3-4 personen
Oriental Pilaf
20 minuten (+ 60 minuten kooktijd), 4 personen
Poke Bowl Kip
30 minuten, 2 personen
Kip Semarang
30 minuten, 4 personen
Kantonese Wokschotel
? 20 minuten, 4 personen
Kip Bangkok
35 minuten, 4 personen
Pittige Thaise Kippensoep
25 minuten, 4 personen
Oosterse Kip Wraps
25 minuten, 2 - 3 personen
Eendeborstfilet
25 minuten, 4 personen
Satť Ajam
105 minuten (incl. 1 uur wachttijd), 4 personen
Balinese sandwich
20 minuten, 2 personen
Rudjak
45 minuten, 4 personen
Vegetarische wok pannetje
15 minuten, 2 - 3 personen
Indische maiskoekjes
25 minuten, 4 personen
Spicy Bloemkool
35 minuten, 2 personen
Gegrilde courgette en aubergine
15 minuten, 2 personen
Vega Yakitori met groenten loempia's
35 minuten, 2-3 personen
Oosterse gepofte aardappel
+30 minuten, 2 personen

Contact

Inproba B.V. Consumentenservice
Postbus 38
3740 AA Baarn

consumentenservice@inproba.nl
T: 035 - 54 299 22
F: 035 - 54 216 91

Volg ons op

Facebook YouTube Instagram