Naar boven
Eerlijk Oosters
Menu

Kooktrends begin jaren '90

Nieuws overzicht

Publicatiedatum 31-08-2016

In het begin van de jaren ’90 groeide de interesse om uitgebreider en avontuurlijker te gaan koken. Hierdoor was er ook ruimte voor een nieuw fenomeen: de celebrity kok. Zo hadden sterrenkoks Joop Braakhekke en Cas Spijkers veel succes in hun toprestaurants, maar ook met hun kookprogramma’s op televisie. Zij hebben de weg geplaveid voor vele andere koks die in de jaren hierna media persoonlijkheden zijn geworden.

In de keuken thuis werd er in deze periode vooral veel Italiaans gekookt. Er werd royaal gebruik gemaakt van pesto, zongedroogde tomaatjes en vooral van veel pijnboompitten. Ook was dit de tijd dat de supermarkten verse pasta’s gingen verkopen. Hoewel vers… de meeste van deze pasta’s waren nog steeds maandenlang houdbaar. Verder was het erg hip om roze peperbessen, filodeeg, balsamico azijn en feta te gebruiken in de keuken.

Zowel in restaurants als bij de meer avontuurlijke thuiskoks werd er volop geëxperimenteerd met fusion koken. Bij deze vorm van koken worden technieken, maar vooral ook smaken en ingrediënten van de Aziatische en Westerse keuken gecombineerd. Het doel is om zo nieuwe en uitdagende gerechten te creëren. Dat dit niet altijd culinaire hoogstandjes hoeven te zijn, bewijzen snacks als de curryworst en de bamischijf. Op onze website is nu ook een lekker fusion gerecht te vinden, namelijk van de oer-Hollandse bitterbal met een oosterse twist:

Chili garnalen bitterbal

Wat werd er zoal gedronken in het begin van de jaren ’90? Luxe water in flessen was heel populair. Het liefst in chique, blauwe flessen. Goedkope Herschi cola, zuiveldrankje Tjolk en het vruchtensap van Punica werden ook graag genuttigd. Deze merken zijn sindsdien allemaal verdwenen.

Ook het merk Buckler ging ter ziele in het begin van de jaren ’90. Dit alcoholvrije biertje raakte in ongenade nadat Youp van ’t Hek er in zijn oudejaarsconference vernietigende grappen over maakte. Na de uitzending durfde bijna niemand zich nog met een Buckler biertje te vertonen en was het rap gedaan met het merk.

En wie heeft er nog wel eens trek in een Raider? Dit populaire snack-koekje kreeg in 1991 een nieuwe naam: Twix. Deze lekkernij werd trouwens van oorsprong (in 1968) in Nederland geproduceerd. De producent Mars Nederland B.V. heeft in september 2015 in een éénmalige gelimiteerde oplage Twix weer even Raider genoemd, zodat iedereen nog één keer nostalgisch kon snoepen.

Tenslotte werd er in de jaren ’90 flink gedieet. Van alle mode-diëten stond er eentje bovenaan: het dieet van de Fransman Montignac. De door hem ontwikkelde voedingsleer was complex, maar desondanks mateloos populair. Dit kwam voornamelijk omdat je volgens Montignac onbeperkt calorieën kon eten en nog steeds kon afvallen. Zolang je koolhydraten en vetten maar niet samen at, kon je eten wat je maar wilde. Voedingswetenschappers zijn altijd kritisch geweest over dit dieet en sindsdien zijn er heel veel nieuwe diëten in zwang geraakt.

Blijf op de hoogte, meld je aan voor onze nieuwsbrief.


Gebakken uitjes in duurzame mono verpakking

12-01-2023

De gebakken uitjes van Inproba zitten vanaf nu in een duurzame mono verpakking. Het gebruikte folie bestaat uit één laag in plaats van meerdere lagen. Hierdoor is het zakje 100 recycleba...

Lees verder

V-label satésaus

05-01-2023

De satésaus kant & klaar van Inproba heeft voortaan het V-label logo! V-label is het grootste vegan en vegetarische keurmerk in de wereld. Het opvallende logo op verpakkingen is een betr...

Lees verder
Pittige aardappelsoep
20 minuten, 2 personen
Pittige Chinese tomatensoep
25 minuten, 4 personen
Thaise kokossoep
20 minuten, 4 personen
Pittige Oosterse Vissoep
20 minuten, 4 personen
Soto Ajam
60 minuten, 4 personen
Oosterse pompoensoep
50 minuten, 4 personen
Oosterse venkelsoep
30 minuten, 2 a 3 personen
Pisang Goreng
15 minuten, 4 personen
Oosterse Kokos Quiche
55 minuten, 6 personen
Oosterse eierbal
30 minuten, 10 personen
Gegrilde ananas met vanille ijs
20 minuten, 2 personen
Romanoff dessert
55 minuten (waarvan 30 minuten marineren), 4 personen
Spekkoek
90 tot 120 minuten, 4 personen
Smoothie
10 minuten, 4 personen
Aardbeien Smoothie
10 minuten, 4 personen
Fruity yoghurt met een 'bite'
15 minuten, 4-6 personen
Japanse dip
5 minuten, 4 personen
Gooische dip
10 minuten, 4-6 personen
Oosterse Barbecue Marinade
10 minuten , 10 personen
Frisse chili dip
10 minuten, 4-6 personen
Oosterse Kokosmarinade
10 minuten + 2 uur marineertijd, 10 personen
Thaise roerbaksaus
5 minuten, 4 personen
Pikante Tosti
10 minuten, 4 personen
Omelet Nasi Goreng
15 minuten, 3 personen
Broodje Oriental
15 minuten, 2 personen
Broodje Sticky Chicken
20 minuten, 1 personen
Oosterse omelet
20 minuten, 1 personen
Winterse borreltafel
varieert, 4-6 personen
Oosterse stamppot andijvie
35 minuten, 4 personen
Zomerse borreltafel
varieert, 4-6 personen
Oranje Tompouce met pit
1,5 uur, 6 personen
Kaasfondue
25 minuten, 4 personen
Chinese Sweet & Sour
15 minuten, 2 - 3 personen
Babi Pangang
45 minuten, 4 personen
Islamitische Curry
15 minuten (+1,5 u kooktijd), 4 personen
Oriëntaalse Stoompasteitjes
1 uur en 15 minuten, 4 personen
Gevulde champignons
30 minuten, 15 stuks
Oosterse Quiche
20 minuten voorbereiding en 35 minuten baktijd, 4 personen
Stamppot Snijbonen Java
40 minuten, 4 personen
Babi Ketjap
30 minuten, 4 personen
Groene asperges met rundvlees stew
ca. 30 minuten, 3-4 personen
Stamppot Paksoi
35 minuten, 4 personen
Indiase gehaktballetjes
40 minuten, 4 personen
Gevulde courgette uit de oven
30 minuten, 2 personen
Pittige makreel op toast
15 minuten, 4-6 personen
Duivelse Garnalen
ca. 25 minuten, 4 personen
Mihoen Hanoi met garnalen
20 minuten, 4 personen
Visspiesjes in Kokosmarinade
10 minuten + 3 uur marineertijd, 4 personen
Poke Bowl Zalm
35 minuten, 2 personen
Garnalen in Kokoscurry
10 minuten, 4 personen
Curry Tilapia
40 minuten, 4 personen
Chili Garnalen Bitterbal
60 minuten (+ 1 dag opstijven in koeling) , 10 personen
Geroosterde Aardappels met Sardines
25 minuten, 4 personen
Vietnamese visreepjes
20 minuten, 4 personen
Stoombroodjes uit Shanghai
60 minuten, 4 personen
Kokos Tilapia
20 minuten, 4 personen
Kip Teriyaki Wraps
25 minuten, 2 - 3 personen
Oosterse Kip Wraps
25 minuten, 2 - 3 personen
Rode Kip Curry
20 minuten, 4 personen
Kip Siam
25 minuten, 3-4 personen
Saté Ajam
105 minuten (incl. 1 uur wachttijd), 4 personen
Pittige kippendijen uit de oven
40 minuten (incl. 30 minuten oventijd), 4 personen
Kantonese Wokschotel
? 20 minuten, 4 personen
Kip Semarang
30 minuten, 4 personen
Honey Pops
20 minuten (+30 minuten marineren), 4 personen
Poke Bowl Kip
30 minuten, 2 personen
Balinese Saté Wokschotel
30 minuten, 4 personen
Eendeborstfilet
25 minuten, 4 personen
Oosterse gepofte aardappel
+30 minuten, 2 personen
Oosterse tapas
10 minuten, 2 personen
Gevulde Ananas
25 minuten, 2 personen
Spicy Bloemkool
35 minuten, 2 personen
Quinoa salade
20 minuten, 2 personen
Vegetarische wok pannetje
15 minuten, 2 - 3 personen
Gado Gado
60 minuten, 4 personen
Vega Yakitori met groenten loempia's
35 minuten, 2-3 personen
Indische maiskoekjes
25 minuten, 4 personen
Pittig Gepofte Aardappels
30 minuten, 4 personen

Contact

Inproba B.V. Consumentenservice
Postbus 38
3740 AA Baarn

consumentenservice@inproba.nl
T: 035 - 54 299 22
F: 035 - 54 216 91

Volg ons op

Facebook YouTube Instagram