Naar boven
Eerlijk Oosters
Menu

Kooktrends eind jaren '60

Nieuws overzicht

Publicatiedatum 01-04-2016

In de tweede helft van de jaren ’60 vond er een flinke maatschappelijke verschuiving plaats. Het was het begin van de Flowerpower, toenemend gebruik van drugs, rock ‘n roll… het was een tijd waarin de jeugd zich keihard begon af te zetten tegen de gevestigde orde en vooral ook tegen hun ouders.

De modernisering zette zich ook in de keuken voort. Er kwam meer keukenapparatuur om het werk van de huisvrouw te vergemakkelijken. Dankzij een spaaractie van Albert Heijn kwamen ruim 100.000 mensen in het bezit van een koelkast. Relatief nieuw nog was de oven en deze werd voornamelijk gebruikt voor het bakken van koekjes en taarten. Nu dat de huisvrouw beschikte over deze moderne apparatuur werd zij ook geacht het te gebruiken! Gelukkig zat bij de meeste apparatuur een handig kookboekje.

Tegelijkertijd ontstond er een nieuw fenomeen op het gebied van boodschappen doen, namelijk de zelfbedieningskruidenier. Mensen konden zelf hun boodschappen uitzoeken en pakken; dit was een revolutionaire verandering. Vervolgens trok ook een groenteboer of slager vaak bij de kruidenier in, waardoor het assortiment aanzienlijk uitgebreid werd. Dit vanuit Amerika overgewaaide concept was het begin van de supermarkt die ons huidige straatbeeld domineert.

Er was ook aandacht voor gezonde voeding. Het Zuivelbureau lanceerde in 1965 een zeer succesvolle en langlopende campagne die draaide om het stripfiguurtje Joris Driepinter. Joris dronk iedere dag 3 glazen melk en onder het mom “Melk is goed voor elk” werden kinderen geacht hetzelfde te doen. Vele generaties groeiden op met het idee dat veel melk gezond was. Tegenwoordig zijn de inzichten over melk iets genuanceerder en zijn er ook veel alternatieven voor melk beschikbaar, zoals amandelmelk en sojamelk. Kokosmelk is al wat langer gemeengoed en wordt vooral als smaakmaker ingezet.

Heeft u zin om eens te koken met kokosmelk? Op onze website vindt u deze lekkere recepten:
Garnalen in kokoscurry
Oosterse Kokosmarinade

Blijf op de hoogte, meld je aan voor onze nieuwsbrief.


Inproba deelt geheimen van glutenvrije ketjap in boeiende podcast met NCV

05-12-2023

De Nederlandse Coeliaki Vereniging (NCV) heeft onlangs contact met ons opgenomen om deel te nemen aan een boeiende podcast, en natuurlijk hebben we met plezier ingestemd. In de afgelopen week brachten...

Lees verder

Wij zijn genomineerd voor de Gezonde Innovatie Award

09-10-2023

Onze Sweet Chilli saus 50% minder suiker is genomineerd voor de Gezonde Innovatie Award 2023-2024! Deze prijs erkent producten en initiatieven die de bevordering van een gezonder eetpatroon onder...

Lees verder
Soto Ajam
60 minuten, 4 personen
Oosterse pompoensoep
50 minuten, 4 personen
Pittige aardappelsoep
20 minuten, 2 personen
Oosterse venkelsoep
30 minuten, 2 a 3 personen
Thaise kokossoep
20 minuten, 4 personen
Pittige Oosterse Vissoep
20 minuten, 4 personen
Pittige Chinese tomatensoep
25 minuten, 4 personen
Oosterse eierbal
30 minuten, 10 personen
Oosterse Kokos Quiche
55 minuten, 6 personen
Pisang Goreng
15 minuten, 4 personen
Smoothie
10 minuten, 4 personen
Aardbeien Smoothie
10 minuten, 4 personen
Retro Romanoff dessert met pit
55 minuten (waarvan 30 minuten marineren), 4 personen
Spekkoek
90 tot 120 minuten, 4 personen
Fruity yoghurt met een 'bite'
15 minuten, 4-6 personen
Gegrilde ananas met vanille ijs
20 minuten, 2 personen
Frisse chili dip
10 minuten, 4-6 personen
Gooische dip
10 minuten, 4-6 personen
Oosterse Barbecue Marinade
10 minuten , 10 personen
Thaise roerbaksaus
5 minuten, 4 personen
Japanse dip
5 minuten, 4 personen
Oosterse Kokosmarinade
10 minuten + 2 uur marineertijd, 10 personen
Pikante Tosti
10 minuten, 4 personen
Oosterse omelet
20 minuten, 1 personen
Broodje Sticky Chicken
20 minuten, 1 personen
Omelet Nasi Goreng
15 minuten, 3 personen
Broodje Oriental
15 minuten, 2 personen
Oosterse stamppot andijvie
35 minuten, 4 personen
Oranje Tompouce met pit
1,5 uur, 6 personen
Kaasfondue
25 minuten, 4 personen
Winterse borreltafel
varieert, 4-6 personen
Zomerse borreltafel
varieert, 4-6 personen
OrŽntaalse Biefstukreepjes met Groente
30 minuten (+ 90 tot 120 minuten marineertijd), 4 personen
Stamppot Snijbonen Java
40 minuten, 4 personen
Indische Nasi Burger
30 minuten, 4 personen
Bami Goreng
40 minuten, 4 personen
Rundvlees met Oestersaus
25 minuten, 4 personen
Gehaktrolletjes in pikante tomatensaus
60 minuten (incl. 30 minuten oventijd), 4 personen
Oosters Kerst Gehaktbrood (Meatloaf)
20 minuten (+40 minuten oventijd), 4 personen
Stamppot Paksoi
35 minuten, 4 personen
Oosterse spruitjes
25 minuten, 4 personen
Pikante Biefstuk (Nua Pad Prik)
20 minuten, 4 personen
Mihoen Hanoi met garnalen
20 minuten, 4 personen
OriŽntaalse Vis
35 minuten, 4 personen
Duivelse Garnalen
ca. 25 minuten, 4 personen
Kokos Tilapia
20 minuten, 4 personen
Chili Garnalen Bitterbal
60 minuten (+ 1 dag opstijven in koeling) , 10 personen
Thaise viskoekjes
20 minuten, recept voor 25 viskoekjes
Poke Bowl Zalm
35 minuten, 2 personen
Vietnamese visreepjes
20 minuten, 4 personen
Visspiesjes in Kokosmarinade
10 minuten + 3 uur marineertijd, 4 personen
Curry Tilapia
40 minuten, 4 personen
Gegrilde OriŽntaalse Zalm
20 minuten, 4 personen
Poke Bowl Kip
30 minuten, 2 personen
Kip Bangkok
35 minuten, 4 personen
Balinese Satť Wokschotel
30 minuten, 4 personen
Sticky BBQ chicken
? 20 minuten, 4 personen
Paksoi Thai Curry
15 minuten, 4 personen
Eendeborstfilet
25 minuten, 4 personen
Oosterse Kip Wraps
25 minuten, 2 - 3 personen
Kip Siam
25 minuten, 3-4 personen
Kip Semarang
30 minuten, 4 personen
Satť Ajam
105 minuten (incl. 1 uur wachttijd), 4 personen
Kantonese Wokschotel
? 20 minuten, 4 personen
Balinese sandwich
20 minuten, 2 personen
Vegetarische wok pannetje
15 minuten, 2 - 3 personen
Rudjak
45 minuten, 4 personen
Oosterse gepofte aardappel
+30 minuten, 2 personen
Gegrilde courgette en aubergine
15 minuten, 2 personen
Vega Yakitori met groenten loempia's
35 minuten, 2-3 personen

Contact

Inproba B.V. Consumentenservice
Postbus 38
3740 AA Baarn

consumentenservice@inproba.nl
T: 035 - 54 299 22
F: 035 - 54 216 91

Volg ons op

Facebook YouTube Instagram