Naar boven
Eerlijk Oosters
Menu

Kooktrends begin jaren '70

Nieuws overzicht

Publicatiedatum 20-06-2016

Na de revolutionaire jaren ’60 nam in de jaren ’70 de welvaart steeds meer toe. Steeds meer mensen konden zich een (korte) vakantie in het buitenland veroorloven. Daar maakten ze kennis met andere smaken en gerechten, die dan thuis natuurlijk weer werden uitgeprobeerd. Zo werden bijvoorbeeld Franse uiensoep, pizza, chili con carne en nieuwe ingrediënten als Spaanse worst en camembert in onze keuken geïntroduceerd.

In 1971 opende de eerste Mc Donalds zijn deuren, in Zaandam. Het zou nog tot in de jaren ’80 duren voordat het concept ‘fastfood’ echt doorbreekt in Nederland. Voorlopig doen we het nog met de snackbar, die aan populariteit wint. Echt ‘uit eten’ gaan is nog steeds een bijzonderheid. Maar áls we het doen, dan is de Chinees veruit favoriet. In deze jaren groeit het aantal Chinees-Indische restaurants explosief. Midden jaren zeventig had elk dorp een kerk, een kroeg én een (afhaal)Chinees. 

De toenemende welvaart en de doorgaande ontwikkeling van huishoudelijke apparatuur zorgde ervoor dat het huishouden steeds minder tijd kostte en we meer tijd over hielden om te koken. Nieuw in die tijd was de snelkookpan. Kokerellen in de keuken werd populair, recepten uit damesbladen waren hierbij trendsettend. Hiervoor gebruikten we steeds meer verse ingrediënten, ten koste van de in de jaren ’60 geïntroduceerde pakjes en zakjes. Al bleef het toetje uit een pakje (Bourbon of Sanoma, ken je het nog?) razend populair.

Nieuwe groenten in die tijd waren paprika en champignons. Nu zijn ze eigenlijk niet meer weg te denken uit onze keuken, vooral in wokgerechten zijn ze een echte smaakmaker. Maar begin jaren ’70 wist men niet goed wat men ermee aan moest. Gelukkig bood de moderne griloven uitkomst: gevulde paprika werd een populair gerecht.

Ook een lekker gerecht maken met paprika en champignons? Ze doen het uitstekend in Oosterse gerechten. Op onze website vindt u een paar lekkere gerechten.

Blijf op de hoogte, meld je aan voor onze nieuwsbrief.


Inproba deelt geheimen van glutenvrije ketjap in boeiende podcast met NCV

05-12-2023

De Nederlandse Coeliaki Vereniging (NCV) heeft onlangs contact met ons opgenomen om deel te nemen aan een boeiende podcast, en natuurlijk hebben we met plezier ingestemd. In de afgelopen week brachten...

Lees verder

Wij zijn genomineerd voor de Gezonde Innovatie Award

09-10-2023

Onze Sweet Chilli saus 50% minder suiker is genomineerd voor de Gezonde Innovatie Award 2023-2024! Deze prijs erkent producten en initiatieven die de bevordering van een gezonder eetpatroon onder...

Lees verder
Oosterse venkelsoep
30 minuten, 2 a 3 personen
Soto Ajam
60 minuten, 4 personen
Pittige Chinese tomatensoep
25 minuten, 4 personen
Oosterse pompoensoep
50 minuten, 4 personen
Pittige Oosterse Vissoep
20 minuten, 4 personen
Pittige aardappelsoep
20 minuten, 2 personen
Thaise kokossoep
20 minuten, 4 personen
Pisang Goreng
15 minuten, 4 personen
Oosterse Kokos Quiche
55 minuten, 6 personen
Oosterse eierbal
30 minuten, 10 personen
Spekkoek
90 tot 120 minuten, 4 personen
Retro Romanoff dessert met pit
55 minuten (waarvan 30 minuten marineren), 4 personen
Smoothie
10 minuten, 4 personen
Gegrilde ananas met vanille ijs
20 minuten, 2 personen
Aardbeien Smoothie
10 minuten, 4 personen
Fruity yoghurt met een 'bite'
15 minuten, 4-6 personen
Oosterse Kokosmarinade
10 minuten + 2 uur marineertijd, 10 personen
Frisse chili dip
10 minuten, 4-6 personen
Oosterse Barbecue Marinade
10 minuten , 10 personen
Japanse dip
5 minuten, 4 personen
Thaise roerbaksaus
5 minuten, 4 personen
Gooische dip
10 minuten, 4-6 personen
Broodje Sticky Chicken
20 minuten, 1 personen
Broodje Oriental
15 minuten, 2 personen
Omelet Nasi Goreng
15 minuten, 3 personen
Oosterse omelet
20 minuten, 1 personen
Pikante Tosti
10 minuten, 4 personen
Oosterse stamppot andijvie
35 minuten, 4 personen
Zomerse borreltafel
varieert, 4-6 personen
Oranje Tompouce met pit
1,5 uur, 6 personen
Kaasfondue
25 minuten, 4 personen
Winterse borreltafel
varieert, 4-6 personen
Pikante Biefstuk (Nua Pad Prik)
20 minuten, 4 personen
Indiase gehaktballetjes
40 minuten, 4 personen
Winterse stoofpot met zomerse twist
30 minuten + 2 uur stoven, 4 personen
Bami Goreng
40 minuten, 4 personen
Varkenshaas in Sauce Aigre Doux
30 minuten, 4 personen
Gehaktrolletjes in pikante tomatensaus
60 minuten (incl. 30 minuten oventijd), 4 personen
Babi Pangang
45 minuten, 4 personen
Ovenschotel zuurkool
65 minuten (incl. 30 minuten oven), 4 personen
Chinese Sweet & Sour
15 minuten, 2 - 3 personen
OriŽntaalse Stoompasteitjes
1 uur en 15 minuten, 4 personen
OrŽntaalse Biefstukreepjes met Groente
30 minuten (+ 90 tot 120 minuten marineertijd), 4 personen
Visspiesjes in Kokosmarinade
10 minuten + 3 uur marineertijd, 4 personen
Stoombroodjes uit Shanghai
60 minuten, 4 personen
Gegrilde OriŽntaalse Zalm
20 minuten, 4 personen
Geroosterde Aardappels met Sardines
25 minuten, 4 personen
Thaise Tilapia
30 minuten (+ 30 minuten marinadetijd), 4 personen
Duivelse Garnalen
ca. 25 minuten, 4 personen
Pittige makreel op toast
15 minuten, 4-6 personen
Groene Vis-Curry
20 minuten, 4 personen
Poke Bowl Zalm
35 minuten, 2 personen
OriŽntaalse Vis
35 minuten, 4 personen
Garnalen in Kokoscurry
10 minuten, 4 personen
Vietnamese visreepjes
20 minuten, 4 personen
Kip Semarang
30 minuten, 4 personen
Kantonese Wokschotel
? 20 minuten, 4 personen
Pittige Thaise Kippensoep
25 minuten, 4 personen
Eendeborstfilet
25 minuten, 4 personen
Roergebakken Thaise Kipfilet
20 minuten, 4 personen
Satť Ajam
105 minuten (incl. 1 uur wachttijd), 4 personen
Nasi Goreng
15 minuten, 3-4 personen
Poke Bowl Kip
30 minuten, 2 personen
Rode Kip Curry
20 minuten, 4 personen
Kip Bangkok
35 minuten, 4 personen
Pittige kippendijen uit de oven
40 minuten (incl. 30 minuten oventijd), 4 personen
Oriental Pilaf
20 minuten (+ 60 minuten kooktijd), 4 personen
Vegetarische wok pannetje
15 minuten, 2 - 3 personen
Oosterse gepofte aardappel
+30 minuten, 2 personen
Gegrilde courgette en aubergine
15 minuten, 2 personen
Rudjak
45 minuten, 4 personen
Indische maiskoekjes
25 minuten, 4 personen
Vega Yakitori met groenten loempia's
35 minuten, 2-3 personen

Contact

Inproba B.V. Consumentenservice
Postbus 38
3740 AA Baarn

consumentenservice@inproba.nl
T: 035 - 54 299 22
F: 035 - 54 216 91

Volg ons op

Facebook YouTube Instagram