Naar boven
Eerlijk Oosters
Menu

Kooktrends begin jaren '70

Nieuws overzicht

Publicatiedatum 20-06-2016

Na de revolutionaire jaren ’60 nam in de jaren ’70 de welvaart steeds meer toe. Steeds meer mensen konden zich een (korte) vakantie in het buitenland veroorloven. Daar maakten ze kennis met andere smaken en gerechten, die dan thuis natuurlijk weer werden uitgeprobeerd. Zo werden bijvoorbeeld Franse uiensoep, pizza, chili con carne en nieuwe ingrediënten als Spaanse worst en camembert in onze keuken geïntroduceerd.

In 1971 opende de eerste Mc Donalds zijn deuren, in Zaandam. Het zou nog tot in de jaren ’80 duren voordat het concept ‘fastfood’ echt doorbreekt in Nederland. Voorlopig doen we het nog met de snackbar, die aan populariteit wint. Echt ‘uit eten’ gaan is nog steeds een bijzonderheid. Maar áls we het doen, dan is de Chinees veruit favoriet. In deze jaren groeit het aantal Chinees-Indische restaurants explosief. Midden jaren zeventig had elk dorp een kerk, een kroeg én een (afhaal)Chinees. 

De toenemende welvaart en de doorgaande ontwikkeling van huishoudelijke apparatuur zorgde ervoor dat het huishouden steeds minder tijd kostte en we meer tijd over hielden om te koken. Nieuw in die tijd was de snelkookpan. Kokerellen in de keuken werd populair, recepten uit damesbladen waren hierbij trendsettend. Hiervoor gebruikten we steeds meer verse ingrediënten, ten koste van de in de jaren ’60 geïntroduceerde pakjes en zakjes. Al bleef het toetje uit een pakje (Bourbon of Sanoma, ken je het nog?) razend populair.

Nieuwe groenten in die tijd waren paprika en champignons. Nu zijn ze eigenlijk niet meer weg te denken uit onze keuken, vooral in wokgerechten zijn ze een echte smaakmaker. Maar begin jaren ’70 wist men niet goed wat men ermee aan moest. Gelukkig bood de moderne griloven uitkomst: gevulde paprika werd een populair gerecht.

Ook een lekker gerecht maken met paprika en champignons? Ze doen het uitstekend in Oosterse gerechten. Op onze website vindt u een paar lekkere gerechten.

Blijf op de hoogte, meld je aan voor onze nieuwsbrief.


Gebakken uitjes in duurzame mono verpakking

12-01-2023

De gebakken uitjes van Inproba zitten vanaf nu in een duurzame mono verpakking. Het gebruikte folie bestaat uit één laag in plaats van meerdere lagen. Hierdoor is het zakje 100 recycleba...

Lees verder

V-label satťsaus

05-01-2023

De satésaus kant & klaar van Inproba heeft voortaan het V-label logo! V-label is het grootste vegan en vegetarische keurmerk in de wereld. Het opvallende logo op verpakkingen is een betr...

Lees verder
Pittige Oosterse Vissoep
20 minuten, 4 personen
Oosterse venkelsoep
30 minuten, 2 a 3 personen
Pittige aardappelsoep
20 minuten, 2 personen
Oosterse pompoensoep
50 minuten, 4 personen
Soto Ajam
60 minuten, 4 personen
Pittige Chinese tomatensoep
25 minuten, 4 personen
Thaise kokossoep
20 minuten, 4 personen
Pisang Goreng
15 minuten, 4 personen
Oosterse Kokos Quiche
55 minuten, 6 personen
Oosterse eierbal
30 minuten, 10 personen
Smoothie
10 minuten, 4 personen
Spekkoek
90 tot 120 minuten, 4 personen
Gegrilde ananas met vanille ijs
20 minuten, 2 personen
Fruity yoghurt met een 'bite'
15 minuten, 4-6 personen
Aardbeien Smoothie
10 minuten, 4 personen
Romanoff dessert
55 minuten (waarvan 30 minuten marineren), 4 personen
Japanse dip
5 minuten, 4 personen
Frisse chili dip
10 minuten, 4-6 personen
Gooische dip
10 minuten, 4-6 personen
Oosterse Barbecue Marinade
10 minuten , 10 personen
Thaise roerbaksaus
5 minuten, 4 personen
Oosterse Kokosmarinade
10 minuten + 2 uur marineertijd, 10 personen
Oosterse omelet
20 minuten, 1 personen
Broodje Sticky Chicken
20 minuten, 1 personen
Broodje Oriental
15 minuten, 2 personen
Pikante Tosti
10 minuten, 4 personen
Omelet Nasi Goreng
15 minuten, 3 personen
Kaasfondue
25 minuten, 4 personen
Zomerse borreltafel
varieert, 4-6 personen
Winterse borreltafel
varieert, 4-6 personen
Oranje Tompouce met pit
1,5 uur, 6 personen
Oosterse stamppot andijvie
35 minuten, 4 personen
Oosterse Quiche
20 minuten voorbereiding en 35 minuten baktijd, 4 personen
Indische Nasi Burger
30 minuten, 4 personen
Pittige gehaktballetjes
20 minuten, 4 personen
Gevulde courgette uit de oven
30 minuten, 2 personen
Gehaktrolletjes in pikante tomatensaus
60 minuten (incl. 30 minuten oventijd), 4 personen
OriŽntaalse Stoompasteitjes
1 uur en 15 minuten, 4 personen
Rundvlees met Oestersaus
25 minuten, 4 personen
Babi Pangang
45 minuten, 4 personen
Islamitische Curry
15 minuten (+1,5 u kooktijd), 4 personen
Stamppot Paksoi
35 minuten, 4 personen
Oosterse spruitjes
25 minuten, 4 personen
Ovenschotel zuurkool
65 minuten (incl. 30 minuten oven), 4 personen
Mihoen Hanoi met garnalen
20 minuten, 4 personen
Kokos Tilapia
20 minuten, 4 personen
Chili Garnalen Bitterbal
60 minuten (+ 1 dag opstijven in koeling) , 10 personen
Stoombroodjes uit Shanghai
60 minuten, 4 personen
Poke Bowl Zalm
35 minuten, 2 personen
Thaise viskoekjes
20 minuten, recept voor 25 viskoekjes
Visspiesjes in Kokosmarinade
10 minuten + 3 uur marineertijd, 4 personen
Vietnamese visreepjes
20 minuten, 4 personen
Garnalen in Kokoscurry
10 minuten, 4 personen
OriŽntaalse Vis
35 minuten, 4 personen
Gegrilde OriŽntaalse Zalm
20 minuten, 4 personen
Groene Vis-Curry
20 minuten, 4 personen
Kip Bangkok
35 minuten, 4 personen
Oriental Pilaf
20 minuten (+ 60 minuten kooktijd), 4 personen
Kip Semarang
30 minuten, 4 personen
Satť Ajam
105 minuten (incl. 1 uur wachttijd), 4 personen
Pittige Thaise Kippensoep
25 minuten, 4 personen
Honey Pops
20 minuten (+30 minuten marineren), 4 personen
Eendeborstfilet
25 minuten, 4 personen
Poke Bowl Kip
30 minuten, 2 personen
Kip Siam
25 minuten, 3-4 personen
Kip Teriyaki Wraps
25 minuten, 2 - 3 personen
Tokio Style Teriyaki
ca. 40 minuten, 4 personen
Kantonese Wokschotel
? 20 minuten, 4 personen
Vegetarische wok pannetje
15 minuten, 2 - 3 personen
Rudjak
45 minuten, 4 personen
Oosterse gepofte aardappel
+30 minuten, 2 personen
Gevulde Ananas
25 minuten, 2 personen
Gegrilde courgette en aubergine
15 minuten, 2 personen
Vega Yakitori met groenten loempia's
35 minuten, 2-3 personen
Pittig Gepofte Aardappels
30 minuten, 4 personen
Quinoa salade
20 minuten, 2 personen
Spicy Bloemkool
35 minuten, 2 personen
Indische maiskoekjes
25 minuten, 4 personen

Contact

Inproba B.V. Consumentenservice
Postbus 38
3740 AA Baarn

consumentenservice@inproba.nl
T: 035 - 54 299 22
F: 035 - 54 216 91

Volg ons op

Facebook YouTube Instagram