Bereidingswijze
- Verwarm de barbecue tot 150 graden
- Week twee handjes rookhout 10 a 15 minuten in water en strooi de houtsnippers over de gloeiende kooltjes in je barbecue.
- Verwijder het membraam van de spare ribs. Snijd de ribben in ‘vingers’ en bestrooi met peper en zout.
- Rook de ribben indirect ca. 40 a 45 minuten en haal ze van de barbecue.
- Verhit een gietijzeren pan (Dutch oven) en doe er een scheutje olie in.
- Doe hierin de steranijsjes, peperkorrels, lente-ui, knoflook, gember en chilivlokken en bak dit even aan.
- Voeg er dan de sojasaus, ketjap, bouillon, sherry, rijstazijn en honing aan toe.
- Roer goed door, laat ca. 1 minuut koken en doe er dan de gerookte ribben bij.
- Sluit het deksel van de pan én van de barbecue en breng de temperatuur terug naar 120 graden.
- Stoof de ribbetjes in ongeveer anderhalf uur gaar en roer af en toe door.
- Haal de gare ribben uit de pan en zeef de marinade (kookvocht).
- Doe 1/3 deel van de marinade terug in de pan en voeg hier de frambozen, de bruine suiker, ketchup en nog een scheut honing aan toe.
- Kook dit in tot een dikke siroop en bestrijk hiermee rijkelijk de ribben.
- Verwarm de noedels in het restant van het (niet ingekookte) marinadevocht.
- Blancheer de bimi ca. 4 minuten en gril de groente daarna even heel kort op een hete barbecue tot beetgaar.
- Verwarm de grilplaat op de barbecue. Halveer de mini paksoi en besprenkel met een beetje wok oil. Gril de mini paksoi op de hete grilplaat kort. Voeg na 1 minuut een scheut sojasaus toe en bak nog kort mee tot de groenten beetgaar zijn.
- Haal de noedels (met een tang) uit de marinade en leg op een bord.
- Leg hierop de gegrilde bimi en gelakte ribbetjes en bestrooi met wat lente-ui en eventueel dun gesneden ringetjes rode peper, naar smaak.
“Ik zeg: maken die hap!”
Ralph de Kok (van het tv programma 'Ik BBQ voor jou' op SBS6)
Aflevering gemist?
Aantal personen
4 personen
Bereidingstijd
2,5 - 3 uur
Benodigdheden
3 a 4 spareribs
peper en zout
scheut (zonnebloem) olie
8 steranijsjes
1 el zwarte peperkorrels
7 lente-uitjes, in stukjes van ca. 0,5 cm gesneden
8 tenen knoflook, grofgehakt
Gember (ter grootte van een duim), in dunne plakjes gesneden
3 tl chilivlokken
150 ml Inproba Soja Sauce
150 ml Inproba Ketjap Manis of Inproba Ketjap Manis 30% minder suiker
600 ml kippenbouillon
600 ml sherry
4 a 5 el rijstazijn
een flinke scheut honing
1 bakje frambozen
3 volle el bruine suiker
150 ml ketchup
udon noedels (kant-en-klaar), voor 4 personen
300 gr bimi
2 mini paksoi
Inproba Wok Oil
1 rode peper, in dunne ringetjes gesneden
