Naar boven
Eerlijk Oosters
Menu

Kooktrends eind jaren '00

Nieuws overzicht

Publicatiedatum 19-12-2016

In de tweede helft van de millenniumjaren en met Jan-Peter Balkenende als premier verkeerde Nederland in economische crisistijd. Hoewel de gemiddelde Nederlander dit zeker in de portemonnee voelde, was de smartphone een basisbehoefte geworden voor veel Nederlanders en zette de digitalisering van de maatschappij zich met grote vaart voort. Social media was een niet meer weg te denken begrip in de samenleving; nadat Hyves in onmin was geraakt, was Facebook het dominerende sociale online platform. Ontspanning was ook te vinden op televisie met programma’s als Boer Zoekt Vrouw, Gooische Vrouwen en De Wereld Draait Door.

Een eettrend die overgewaaid kwam uit Amerika was de cupcake. Dit rijkversierde cakeje was te koop bij gespecialiseerde banketbakkerijen. Essentieel was een dikke toef “frosting” bovenop. Het cakeje was aanvankelijk een luxe verwennerij, echter vrij snel kon ook de thuisbakker aan de slag met kant en klare mixen om cupcakes te bakken. Versieringen, fondant en marsepein werden spoedig gemeengoed in de schappen van veel winkels. Nieuw was ook de interesse in de Franse macaron. Was dit klassieke koekje eerder alleen verkrijgbaar bij exclusieve banketbakkers en in Frankrijk zelf nu werd dit bij ons ook overal verkrijgbaar. In deze periode was het ook erg populair om bakworkshops te volgen, bijvoorbeeld als een vrijgezellenuitje of met een vriendinnengroep.

 

In 2007 werd de eerste Starbucks geopend op Schiphol. Ook de Nederlander kon nu dit stukje Amerikaanse koffiecultuur omarmen. Misschien wel de allerbekendste koffie van Starbucks is de Frappuccino, oftewel een frozen cappuccino. Een Frappuccino bestaat uit espresso, ijs en melk. Eventueel kan de koffie verder aangekleed worden met slagroom en allerhande toppings. De koffie zelf kan ook nog een smaakje gegeven worden, zoals bijvoorbeeld karamel, advocaat of crème brulée.

Op terrasjes wordt het welbekende rosétje steeds vaker vervangen door een glaasje prosecco. Vooral bij vrouwen is deze witte bubbelwijn een zeer geliefd drankje. Prosecco druiven worden geteeld in slechts twee streken in Italië. Aangezien de producenten het drankje graag een luxe uitstraling wilden laten behouden, gaven ze deze maar in een beperkte hoeveelheid vrij.  De vraag naar prosecco overstijgt dan ook al snel het aanbod.

 

Op gastronomisch gebied werd moleculair koken populair. De Spaanse kok Ferran Adrià (van het wereldberoemde restaurant El Bulli in Catalonië) was een van de grote aanvoerders van deze culinaire trend. Bij moleculair koken wordt wetenschap toegepast op de bereidingswijze van voedsel. Waarschijnlijk de meest bekende en meest gekopieerde bereidingswijze van moleculair koken is het schuim, in het Spaans “espuma” genoemd. Dit ontstaat door vloeibaar voedsel te mengen met gelatine en dit onder druk van lachgas op te spuiten. Dit vormt samen een luchtig schuim waaraan, in tegenstelling tot andere mengsels, geen eieren of room meer hoeven worden toegevoegd.

 

Op minder hoog culinair niveau bestelde de Nederlander in een restaurant nog steeds heel graag carpaccio als voorgerecht. Dit populaire voorafje kreeg echter grote concurrentie van de salade met zachte geitenkaas. Geitenkaas werd sowieso bijzonder graag gebruikt in deze tijd: in maaltijdsalades met zongedroogde tomaatjes, pijnboompitten en rucola bijvoorbeeld of op de bagel met walnoten en honing. Andere trendy ingrediënten in zowel de restaurant- als thuiskeuken waren balsamico-azijn en limoen. Tevens schieten de “all-you-can-eat” sushi en tapas restaurants als paddenstoelen uit de grond. Voor een vast bedrag kun je hier zoveel eten als je maar wilt.

 

Mede vanwege het steeds drukker wordende dagelijkse leven van de gemiddelde Nederlander kwam er nog meer vraag naar gemakkelijk te bereiden gerechten. Toch wil men het gevoel hebben wel zelf een maaltijd te koken en dus kwamen er maaltijdcomponenten op de markt om een snelle maaltijd te bereiden. Een voorbeeld van zo’n gemaksproduct is de kant-en-klare woksaus. Hiermee staat binnen een mum van tijd een smakelijke wokmaaltijd op tafel. Inproba verkoopt deze woksauzen inmiddels al een flink aantal jaren.

Onlangs hebben wij onze woksauzen geüpdatet; een uitgebreidere beschrijving van deze sauzen vindt u op onze website:

Blijf op de hoogte, meld je aan voor onze nieuwsbrief.


Inproba deelt geheimen van glutenvrije ketjap in boeiende podcast met NCV

05-12-2023

De Nederlandse Coeliaki Vereniging (NCV) heeft onlangs contact met ons opgenomen om deel te nemen aan een boeiende podcast, en natuurlijk hebben we met plezier ingestemd. In de afgelopen week brachten...

Lees verder

Wij zijn genomineerd voor de Gezonde Innovatie Award

09-10-2023

Onze Sweet Chilli saus 50% minder suiker is genomineerd voor de Gezonde Innovatie Award 2023-2024! Deze prijs erkent producten en initiatieven die de bevordering van een gezonder eetpatroon onder...

Lees verder
Oosterse pompoensoep
50 minuten, 4 personen
Soto Ajam
60 minuten, 4 personen
Pittige Oosterse Vissoep
20 minuten, 4 personen
Tom Ka Kai
35 minuten, 4 personen
Pittige aardappelsoep
20 minuten, 2 personen
Thaise kokossoep
20 minuten, 4 personen
Oosterse venkelsoep
30 minuten, 2 a 3 personen
Pittige Chinese tomatensoep
25 minuten, 4 personen
Oosterse eierbal
30 minuten, 10 personen
Oosterse Kokos Quiche
55 minuten, 6 personen
Pisang Goreng
15 minuten, 4 personen
Smoothie
10 minuten, 4 personen
Gegrilde ananas met vanille ijs
20 minuten, 2 personen
Aardbeien Smoothie
10 minuten, 4 personen
Spekkoek
90 tot 120 minuten, 4 personen
Fruity yoghurt met een 'bite'
15 minuten, 4-6 personen
Retro Romanoff dessert met pit
55 minuten (waarvan 30 minuten marineren), 4 personen
Gooische dip
10 minuten, 4-6 personen
Frisse chili dip
10 minuten, 4-6 personen
Japanse dip
5 minuten, 4 personen
Oosterse Barbecue Marinade
10 minuten , 10 personen
Oosterse Kokosmarinade
10 minuten + 2 uur marineertijd, 10 personen
Thaise roerbaksaus
5 minuten, 4 personen
Oosterse omelet
20 minuten, 1 personen
Broodje Oriental
15 minuten, 2 personen
Pikante Tosti
10 minuten, 4 personen
Broodje Sticky Chicken
20 minuten, 1 personen
Omelet Nasi Goreng
15 minuten, 3 personen
Kaasfondue
25 minuten, 4 personen
Oosterse stamppot andijvie
35 minuten, 4 personen
Winterse borreltafel
varieert, 4-6 personen
Oranje Tompouce met pit
1,5 uur, 6 personen
Zomerse borreltafel
varieert, 4-6 personen
Oosterse Quiche
20 minuten voorbereiding en 35 minuten baktijd, 4 personen
Pikante Biefstuk (Nua Pad Prik)
20 minuten, 4 personen
Sweet Chili Spare Ribs
45 minuten, 4 personen
Vietnamese spareribs
40 minuten, 4 personen
Islamitische Curry
15 minuten (+1,5 u kooktijd), 4 personen
Oriëntaalse Stoompasteitjes
1 uur en 15 minuten, 4 personen
Stamppot Snijbonen Java
40 minuten, 4 personen
Babi Pangang
45 minuten, 4 personen
Indiase gehaktballetjes
40 minuten, 4 personen
Oosters Kerst Gehaktbrood (Meatloaf)
20 minuten (+40 minuten oventijd), 4 personen
Orëntaalse Biefstukreepjes met Groente
30 minuten (+ 90 tot 120 minuten marineertijd), 4 personen
Oriëntaalse Vis
35 minuten, 4 personen
Groene Vis-Curry
20 minuten, 4 personen
Gegrilde Oriëntaalse Zalm
20 minuten, 4 personen
Poke Bowl Zalm
35 minuten, 2 personen
Vietnamese visreepjes
20 minuten, 4 personen
Geroosterde Aardappels met Sardines
25 minuten, 4 personen
Pittige makreel op toast
15 minuten, 4-6 personen
Kokos Tilapia
20 minuten, 4 personen
Garnalen in Kokoscurry
10 minuten, 4 personen
Visspiesjes in Kokosmarinade
10 minuten + 3 uur marineertijd, 4 personen
Thaise Tilapia
30 minuten (+ 30 minuten marinadetijd), 4 personen
Tokio Style Teriyaki
ca. 40 minuten, 4 personen
Roergebakken Thaise Kipfilet
20 minuten, 4 personen
Sticky BBQ chicken
? 20 minuten, 4 personen
Poke Bowl Kip
30 minuten, 2 personen
Eendeborstfilet
25 minuten, 4 personen
Japanse Cone Wraps
30 minuten, 4 personen
Pittige kippendijen uit de oven
40 minuten (incl. 30 minuten oventijd), 4 personen
Nasi Goreng
15 minuten, 3-4 personen
Kip Siam
25 minuten, 3-4 personen
Paksoi Thai Curry
15 minuten, 4 personen
Kantonese Wokschotel
? 20 minuten, 4 personen
Rode Kip Curry
20 minuten, 4 personen
Vega Yakitori met groenten loempia's
35 minuten, 2-3 personen
Rudjak
45 minuten, 4 personen
Oosterse tapas
10 minuten, 2 personen
Indische maiskoekjes
25 minuten, 4 personen
Pittig Gepofte Aardappels
30 minuten, 4 personen

Contact

Inproba B.V. Consumentenservice
Postbus 38
3740 AA Baarn

consumentenservice@inproba.nl
T: 035 - 54 299 22
F: 035 - 54 216 91

Volg ons op

Facebook YouTube Instagram