Kooktrends eind jaren '00
Nieuws overzichtPublicatiedatum 19-12-2016

In de tweede helft van de millenniumjaren en met Jan-Peter Balkenende als premier verkeerde Nederland in economische crisistijd. Hoewel de gemiddelde Nederlander dit zeker in de portemonnee voelde, was de smartphone een basisbehoefte geworden voor veel Nederlanders en zette de digitalisering van de maatschappij zich met grote vaart voort. Social media was een niet meer weg te denken begrip in de samenleving; nadat Hyves in onmin was geraakt, was Facebook het dominerende sociale online platform. Ontspanning was ook te vinden op televisie met programma’s als Boer Zoekt Vrouw, Gooische Vrouwen en De Wereld Draait Door.
Een eettrend die overgewaaid kwam uit Amerika was de cupcake. Dit rijkversierde cakeje was te koop bij gespecialiseerde banketbakkerijen. Essentieel was een dikke toef “frosting” bovenop. Het cakeje was aanvankelijk een luxe verwennerij, echter vrij snel kon ook de thuisbakker aan de slag met kant en klare mixen om cupcakes te bakken. Versieringen, fondant en marsepein werden spoedig gemeengoed in de schappen van veel winkels. Nieuw was ook de interesse in de Franse macaron. Was dit klassieke koekje eerder alleen verkrijgbaar bij exclusieve banketbakkers en in Frankrijk zelf nu werd dit bij ons ook overal verkrijgbaar. In deze periode was het ook erg populair om bakworkshops te volgen, bijvoorbeeld als een vrijgezellenuitje of met een vriendinnengroep.
In 2007 werd de eerste Starbucks geopend op Schiphol. Ook de Nederlander kon nu dit stukje Amerikaanse koffiecultuur omarmen. Misschien wel de allerbekendste koffie van Starbucks is de Frappuccino, oftewel een frozen cappuccino. Een Frappuccino bestaat uit espresso, ijs en melk. Eventueel kan de koffie verder aangekleed worden met slagroom en allerhande toppings. De koffie zelf kan ook nog een smaakje gegeven worden, zoals bijvoorbeeld karamel, advocaat of crème brulée.
Op terrasjes wordt het welbekende rosétje steeds vaker vervangen door een glaasje prosecco. Vooral bij vrouwen is deze witte bubbelwijn een zeer geliefd drankje. Prosecco druiven worden geteeld in slechts twee streken in Italië. Aangezien de producenten het drankje graag een luxe uitstraling wilden laten behouden, gaven ze deze maar in een beperkte hoeveelheid vrij. De vraag naar prosecco overstijgt dan ook al snel het aanbod.
Op gastronomisch gebied werd moleculair koken populair. De Spaanse kok Ferran Adrià (van het wereldberoemde restaurant El Bulli in Catalonië) was een van de grote aanvoerders van deze culinaire trend. Bij moleculair koken wordt wetenschap toegepast op de bereidingswijze van voedsel. Waarschijnlijk de meest bekende en meest gekopieerde bereidingswijze van moleculair koken is het schuim, in het Spaans “espuma” genoemd. Dit ontstaat door vloeibaar voedsel te mengen met gelatine en dit onder druk van lachgas op te spuiten. Dit vormt samen een luchtig schuim waaraan, in tegenstelling tot andere mengsels, geen eieren of room meer hoeven worden toegevoegd.
Op minder hoog culinair niveau bestelde de Nederlander in een restaurant nog steeds heel graag carpaccio als voorgerecht. Dit populaire voorafje kreeg echter grote concurrentie van de salade met zachte geitenkaas. Geitenkaas werd sowieso bijzonder graag gebruikt in deze tijd: in maaltijdsalades met zongedroogde tomaatjes, pijnboompitten en rucola bijvoorbeeld of op de bagel met walnoten en honing. Andere trendy ingrediënten in zowel de restaurant- als thuiskeuken waren balsamico-azijn en limoen. Tevens schieten de “all-you-can-eat” sushi en tapas restaurants als paddenstoelen uit de grond. Voor een vast bedrag kun je hier zoveel eten als je maar wilt.
Mede vanwege het steeds drukker wordende dagelijkse leven van de gemiddelde Nederlander kwam er nog meer vraag naar gemakkelijk te bereiden gerechten. Toch wil men het gevoel hebben wel zelf een maaltijd te koken en dus kwamen er maaltijdcomponenten op de markt om een snelle maaltijd te bereiden. Een voorbeeld van zo’n gemaksproduct is de kant-en-klare woksaus. Hiermee staat binnen een mum van tijd een smakelijke wokmaaltijd op tafel. Inproba verkoopt deze woksauzen inmiddels al een flink aantal jaren.
Onlangs hebben wij onze woksauzen geüpdatet; een uitgebreidere beschrijving van deze sauzen vindt u op onze website:
Blijf op de hoogte, meld je aan voor onze nieuwsbrief.