Naar boven
Eerlijk Oosters
Menu

Kooktrends begin jaren '00

Nieuws overzicht

Publicatiedatum 08-12-2016

Met ingehouden adem begonnen we aan het nieuwe millennium: zou de gevreesde millenniumbug voor veel problemen gaan zorgen? Hoewel er veel ophef over was, bleek dit computerprobleem uiteindelijk voor veel minder problemen te zorgen dan vooraf werd gevreesd.

Het dagelijks leven in Nederland kende in begin van de jaren ‘00 twee opvallende veranderingen. Zo werd op 1 januari 2002 de euro het officiële, wettige betaalmiddel in twaalf EU-landen. De geldomwisselingsoperatie die hiermee gepaard ging, werd gezien als de grootste uit de geschiedenis. Op de werkplek werd er ook een verandering doorgevoerd: vanaf  1 januari 2004 gold hier een algemeen rookverbod. Waar er voorheen in kantines en andere ruimtes gerookt werd, mocht dit opeens niet meer. Veel bedrijven moesten naarstig op zoek naar een rookruimte. Het antirookbeleid zette zich nog verder door: het Europees Parlement adviseerde om ook de Sinterklaas chocolade sigaretten te verbieden. Dit verbod is uiteindelijk in 2013 in de wet opgenomen.

Wat eten betreft ging Nederland in deze tijd “back to basic”. Producten uit eigen land en streek werden gewaardeerd om de authenticiteit en pure smaak. Daarnaast vonden veel mensen het steeds belangrijker dat hun voedsel niet vele milieubelastende kilometers hoefde af te leggen. De groente en fruit abonnementen die aangeboden werden door natuurvoedingswinkels wonnen enorm aan populariteit. Abonnees haalden elke week een pakket met biologische groente of fruit uit eigen streek in de winkel. De verse maaltijd werd thuis steeds vaker bereid met olijfolie in plaats van margarine.

In 2002 werd ook de eerste voedselbank in Nederland geopend. Op dat moment was dit nog een geheel nieuw fenomeen waarop vooral de politiek sceptisch reageerde. Politici verklaarden stellig dat binnen vier jaar de voedselbank geen bestaansrecht meer zou hebben. Dit zou zeer onwaar blijken: heden ten dage zijn er meer dan 160 voedselbanken in Nederland waar zo’n 90.000 mensen gebruik van maken.

Onder de jeugd was de Bacardi breezer mateloos populair. Er was veel kritiek op dit mierzoete, alcoholische drankje dat gaatjes veroorzaakte en kinderen op jonge leeftijd zou aanzetten tot overmatig drinken. Rondom het drankje ontstond de zogenaamde “breezercultuur”. Met deze term werd aanvankelijk vooral gedoeld op een generatie die niet met drank om wist te gaan, maar dit breidde zich op andere fronten uit. Zo ontstond er een variant op de sms-taal: de breezertaal of wel: BrE3ZaH TaAl. Het was een mengeling van spreek- en schrijftaal die gebruikt werd op internetfora, in chatboxen en op MSN Messenger.

De Nederlandse taal werd in deze tijd verrijkt met nog een woord, namelijk “sonjabakkeren”. Dit betekende zoveel als “het volgen van het dieet van Sonja Bakker”. Deze dieetgoeroe bracht in 2005 haar eerste boek uit: Bereik je ideale gewicht!. Het Sonja Bakker dieet werd een rage in dieetland die nog vele jaren zou duren. De eierkoek en het glaasje Optimel waren bekende caloriearme snacks in dit dieet. Hoewel Sonja Bakker veel fans had, waren er ook genoeg tegenstanders die het voorgeschreven eetpatroon een veredeld crashdieet noemden waarbij er op de lange termijn een voedingstoffen tekort zou kunnen optreden.

Op oosters eetgebied veroverde sushi ons land. Waar dit eerst nog als een exotisch voedsel werd gezien, werden sushi (afhaal) restaurants een steeds algemener gegeven. Deze rijsthapjes worden meestal gedipt in sojasaus. Inproba heeft een tafelmodel flesje sojasaus dat uitermate geschikt is om bij sushi te gebruiken! 

 

 

 

 

Blijf op de hoogte, meld je aan voor onze nieuwsbrief.


Inproba deelt geheimen van glutenvrije ketjap in boeiende podcast met NCV

05-12-2023

De Nederlandse Coeliaki Vereniging (NCV) heeft onlangs contact met ons opgenomen om deel te nemen aan een boeiende podcast, en natuurlijk hebben we met plezier ingestemd. In de afgelopen week brachten...

Lees verder

Wij zijn genomineerd voor de Gezonde Innovatie Award

09-10-2023

Onze Sweet Chilli saus 50% minder suiker is genomineerd voor de Gezonde Innovatie Award 2023-2024! Deze prijs erkent producten en initiatieven die de bevordering van een gezonder eetpatroon onder...

Lees verder
Thaise kokossoep
20 minuten, 4 personen
Pittige aardappelsoep
20 minuten, 2 personen
Tom Ka Kai
35 minuten, 4 personen
Soto Ajam
60 minuten, 4 personen
Oosterse pompoensoep
50 minuten, 4 personen
Pittige Chinese tomatensoep
25 minuten, 4 personen
Pittige Oosterse Vissoep
20 minuten, 4 personen
Oosterse venkelsoep
30 minuten, 2 a 3 personen
Oosterse eierbal
30 minuten, 10 personen
Oosterse Kokos Quiche
55 minuten, 6 personen
Pisang Goreng
15 minuten, 4 personen
Fruity yoghurt met een 'bite'
15 minuten, 4-6 personen
Gegrilde ananas met vanille ijs
20 minuten, 2 personen
Aardbeien Smoothie
10 minuten, 4 personen
Spekkoek
90 tot 120 minuten, 4 personen
Smoothie
10 minuten, 4 personen
Retro Romanoff dessert met pit
55 minuten (waarvan 30 minuten marineren), 4 personen
Frisse chili dip
10 minuten, 4-6 personen
Gooische dip
10 minuten, 4-6 personen
Oosterse Kokosmarinade
10 minuten + 2 uur marineertijd, 10 personen
Thaise roerbaksaus
5 minuten, 4 personen
Oosterse Barbecue Marinade
10 minuten , 10 personen
Japanse dip
5 minuten, 4 personen
Broodje Sticky Chicken
20 minuten, 1 personen
Oosterse omelet
20 minuten, 1 personen
Omelet Nasi Goreng
15 minuten, 3 personen
Broodje Oriental
15 minuten, 2 personen
Pikante Tosti
10 minuten, 4 personen
Winterse borreltafel
varieert, 4-6 personen
Oosterse stamppot andijvie
35 minuten, 4 personen
Kaasfondue
25 minuten, 4 personen
Zomerse borreltafel
varieert, 4-6 personen
Oranje Tompouce met pit
1,5 uur, 6 personen
Varkenshaas in Sauce Aigre Doux
30 minuten, 4 personen
Orëntaalse Biefstukreepjes met Groente
30 minuten (+ 90 tot 120 minuten marineertijd), 4 personen
Pikante Biefstuk (Nua Pad Prik)
20 minuten, 4 personen
Babi Pangang
45 minuten, 4 personen
Chinese Sweet & Sour
15 minuten, 2 - 3 personen
Winterse stoofpot met zomerse twist
30 minuten + 2 uur stoven, 4 personen
Javaanse varkensreepjes
45 minuten, 4 personen
Oosterse Quiche
20 minuten voorbereiding en 35 minuten baktijd, 4 personen
Gevulde champignons
30 minuten, 15 stuks
Oosterse spruitjes
25 minuten, 4 personen
Loempia's
40 minuten, 10 stuks
Gegrilde Oriëntaalse Zalm
20 minuten, 4 personen
Chili Garnalen Bitterbal
60 minuten (+ 1 dag opstijven in koeling) , 10 personen
Groene Vis-Curry
20 minuten, 4 personen
Kokos Tilapia
20 minuten, 4 personen
Mihoen Hanoi met garnalen
20 minuten, 4 personen
Visspiesjes in Kokosmarinade
10 minuten + 3 uur marineertijd, 4 personen
Geroosterde Aardappels met Sardines
25 minuten, 4 personen
Garnalen in Kokoscurry
10 minuten, 4 personen
Thaise Tilapia
30 minuten (+ 30 minuten marinadetijd), 4 personen
Pittige makreel op toast
15 minuten, 4-6 personen
Stoombroodjes uit Shanghai
60 minuten, 4 personen
Balinese Saté Wokschotel
30 minuten, 4 personen
Pittige kippendijen uit de oven
40 minuten (incl. 30 minuten oventijd), 4 personen
Kip Teriyaki Wraps
25 minuten, 2 - 3 personen
Poke Bowl Kip
30 minuten, 2 personen
Rode Kip Curry
20 minuten, 4 personen
Honey Pops
20 minuten (+30 minuten marineren), 4 personen
Japanse Cone Wraps
30 minuten, 4 personen
Sticky BBQ chicken
? 20 minuten, 4 personen
Kantonese Wokschotel
? 20 minuten, 4 personen
Balinese sandwich
20 minuten, 2 personen
Roergebakken Thaise Kipfilet
20 minuten, 4 personen
Vega Yakitori met groenten loempia's
35 minuten, 2-3 personen
Rudjak
45 minuten, 4 personen
Indische maiskoekjes
25 minuten, 4 personen
Gevulde Ananas
25 minuten, 2 personen
Gegrilde courgette en aubergine
15 minuten, 2 personen

Contact

Inproba B.V. Consumentenservice
Postbus 38
3740 AA Baarn

consumentenservice@inproba.nl
T: 035 - 54 299 22
F: 035 - 54 216 91

Volg ons op

Facebook YouTube Instagram