Naar boven
Eerlijk Oosters
Menu

Update Nepal tijdens Coronajaar 2020

2020 was voor de Nepalese boeren een jaar dat werd gekenmerkt door tegenslagen. Door de Corona lock-down mochten de boeren hun producten niet meer op de markten verkopen. De moesson, die vanaf juli 2020, veel te vroeg, zijn intrede deed in Nepal, zorgde voor aardverschuivingen en verwoeste deels de oogst. Om de boeren te helpen de winter door te komen, is besloten om met een deel van de donatie in totaal 20 handtraktoren aan te schaffen, zo werd het voor de boeren mogelijk om rijst en andere koolhydraatrijke voeding voor eigen consumptie te verbouwen. Ondanks de tegenslagen zijn de boeren er, dankzij de hulp van Icfon en ISARD, toch op vooruit gegaan qua inkomsten en het voorzien in hun eigen levensonderhoud. 

Lees hier het verhaal van een medewerker van Isard die ons meeneemt in het wel en wee van de Nepalese boeren tijdens het afgelopen jaar:

‘Het begin van 2020 stond voor ons in het teken van de distributie van jonge fruitboompjes (o.a. citroen, sinasappels, banaan, avocado's en lychee) en groenteplantjes (o.a. tomaten, chillipeper en pompoen) en voorbereidingen van een nieuw project. Maar ook het geven van trainingen; bijvoorbeeld met betrekking tot plaagdierbestrijding en het omgaan met stalmest. Tevens werd de populaire training voor de shiitake-paddenstoelteelt voortgezet. Omdat deze zo populair is, hebben we ook een training gegeven voor het verbeteren van de capaciteit van deze teelt.

Net toen alle activiteiten in volle gang waren, kregen we de opdracht om alle vergaderingen, trainingen en workshops voorlopig stop te zetten vanwege de uitbraak van de wereldwijde pandemie.

De landelijke lockdown in Nepal begon op 24 maart. Met het grootste deel van de buitendienstmedewerkers thuis, slaagden 6 medewerkers, die in Sunkoshi waren achtergebleven, er alsnog in om het distribueren en bouwen van trust- en bamboetunnels voor de commerciële groenteteelt af te ronden.

Door de lockdown verloren veel mensen in de stad hun baan. Veel jongeren keerden daarop terug naar de dorpen en gingen in de landbouw werken om zo zeker te zijn van voedsel. Doordat er nu veel jonge mankracht in het dorp aanwezig was en er ook 20 handtractoren beschikbaar waren, kon er nu ook veel verlaten land bruikbaar gemaakt worden voor het verbouwen van groente en rijst.

Er zijn 4 koffiekwekerijen opgericht in Bwase, Karthali, Dhuskun en Sunkoshi. Wanneer onze medewerkers niet op het land bezig waren, hielden ze zich bezig met de  tunnelconstructie,  de koffie- en tomatenzaadplantage voor de kwekerij en met de proefboerderij.

Op 17 mei werd in Nepal het eerste dodelijke slachtoffer door het Coronavirus gemeld. Omdat de persoon uit Sindhupalchowk kwam, werden de veiligheidsmaatregelen in Barbabise aangescherpt. Van half mei tot de eerste week van juni werd het meeste werk opgeschort, maar vanaf de tweede week van juni waren we weer constant in het veld aan het werk om boeren te helpen met hun problemen.

In Bungathali en Sunkoshi zijn we erin geslaagd om 2 hoogwaardige kwekerijen te bouwen, die dit jaar klaar zullen zijn voor de teelt voor o.a. kiwi’s, citroenen, avocado’s en sinaasappels.

De lockdown heeft niet alleen gevolgen gehad voor de dagelijkse inkomsten (minder verkoop van gewassen), maar maakte het ook moeilijk voor de boeren om de vereiste zaden en andere noodzakelijke landbouwproducten te kopen. Maar door de hulp van onze JTA’s (Junior Technicians in Agirculture) en het opengaan van de markten, gaan we langzaam weer terug naar normaal.

Enkele van de trainingen, zoals die in commerciële groenteteelt, werden nu echter wel in het veld zelf gehouden, ook hier weer met in achtneming van de coronamaatregelen. Uiteraard werd er ook rekening gehouden met de maatregelen bij de verdeling  van landbouwmiddelen over de gemeenschap, zoals groenteboompjes en apparatuur (denk aan sproeiers, tuinpijpen en gieters).

 

 

 

Bij de start van het project hadden we gepland om onze trainers in verschillende onderwerpen te trainen, zoals de waardeketen, tussenteelt en koffieproductie, maar helaas konden we de trainingen begin 2020 niet van start laten gaan. M.u.v. de training over het maken van compost (foto links) en de training over tussenteelt.

We waren heel blij dat wij de training over tussenteelt gelukkig nog wel hebben kunnen geven om maximale productiviteit te kunnen behalen. We hopen echt dat deze training helpt bij het benutten van de kleine ruimtes tussen koffieplanten en dat de boeren zo extra inkomsten kunnen genereren.

 


 

De microkredietlening die we in 2020 zijn gestart en die boeren aanmoedigt om financiële steun te zoeken, ziet er veelbelovend uit. In totaal zijn er 31 boeren, die in 2020 gebruik hebben gemaakt van een microkrediet;  dit hebben ze geïnvesteerd in tunnelbouw, champignonteelt, groenteteelt, pluimveehouderij.

Ondanks de pandemie gaan de boeren er nog steeds op vooruit qua inkomsten en het voorzien in hun eigen levensonderhoud, daar zijn wij natuurlijk heel erg blij mee'. 

ICFON update

18-03-2021

Ook benieuwd hoe het de Nepalese boeren is vergaan in het afgelopen jaar, tijdens Corona? Eerst de belangrijkste resultaten op een rijtje: Inmiddels kunnen 1100 boerengezinnen steeds beter in...

Lees verder

Oosters Kerst Gehaktbrood

17-12-2020

Een heerlijk gerecht om met de kerst te serveren. Een echt fusion gerecht, met zowel Amerikaanse als Oosterse invloeden. Bovendien is dit gehaktbrood heel goed van te voren te bereiden, ideaal voor de...

Lees verder
Mihoen Hanoi met garnalen
20 minuten, 4 personen
Thaise Tilapia
30 minuten (+ 30 minuten marinadetijd), 4 personen
Stoombroodjes uit Shanghai
60 minuten, 4 personen
Groene Vis-Curry
20 minuten, 4 personen
Garnalen in Kokoscurry
10 minuten, 4 personen
Duivelse Garnalen
ca. 25 minuten, 4 personen
Pittige makreel op toast
15 minuten, 4-6 personen
Thaise viskoekjes
20 minuten, recept voor 25 viskoekjes
Vietnamese visreepjes
20 minuten, 4 personen
OriŽntaalse Vis
35 minuten, 4 personen
Geroosterde Aardappels met Sardines
25 minuten, 4 personen
Gegrilde OriŽntaalse Zalm
20 minuten, 4 personen
Kantonese Wokschotel
Ī 20 minuten, 4 personen
Tokio Style Teriyaki
Ī 40 minuten, 4 personen
Kip Semarang
30 minuten, 4 personen
Pittige Thaise Kippensoep
25 minuten, 4 personen
Paksoi Thai Curry
15 minuten, 4 personen
Kip Siam
25 minuten, 3-4 personen
Nasi Goreng
15 minuten, 3-4 personen
Satť Ajam
105 minuten (incl. 1 uur wachttijd), 4 personen
Kip Bangkok
35 minuten, 4 personen
Roulleaux van kip ŗ la Bogor
120 minuten (incl. 60 minuten afkoelen), 4 personen
Balinese Satť Wokschotel
30 minuten, 4 personen
Rode Kip Curry
20 minuten, 4 personen
Javaanse varkensreepjes
45 minuten, 4 personen
Gehaktrolletjes in pikante tomatensaus
60 minuten (incl. 30 minuten oventijd), 4 personen
Babi Ketjap
30 minuten, 4 personen
Islamitische Curry
15 minuten (+1,5 u kooktijd), 4 personen
Balinese Rundersmoor
1 uur en 15 minuten, 4 personen
Vietnamese spareribs
Ī 40 minuten, 4 personen
OriŽntaalse Biefstukreepjes met Groente
30 minuten (+ 90 tot 120 minuten marineertijd), 4 personen
Oosterse Quiche
20 minuten voorbereiding en 35 minuten baktijd, 4 personen
Pikante Biefstuk (Nua Pad Prik)
20 minuten, 4 personen
Varkenshaas in Sauce Aigre Doux
30 minuten, 4 personen
Stamppot Paksoi
35 minuten, 4 personen
Bami Goreng
40 minuten, 4 personen
Ovenschotel zuurkool
65 minuten (incl. 30 minuten oven), 4 personen
Broodje Oriental
15 minuten, 2 personen
Rudjak
45 minuten, 4 personen
Gado Gado
60 minuten, 4 personen
Stamppot Snijbonen Java
40 minuten, 4 personen
Winterse borreltafel
varieert, 4-6 personen
Oosterse stamppot andijvie
Ī 35 minuten, 4 personen
Vegetarische wok pannetje
15 minuten, 2 - 3 personen
Prei met Romige Kokosmelk
25 minuten, 4 personen
Omelet Nasi Goreng
15 minuten, 3 personen
Licht Pikante Chili Salade
60 minuten, 4 personen
Visspiesjes in Kokosmarinade
10 minuten + 3 uur marineertijd, 4 personen
OriŽntaalse Stoompasteitjes
1 uur en 15 minuten, 4 personen
Pikante Tosti
10 minuten, 4 personen
Loempia's
40 minuten, 10 stuks
Oosterse Kokos Quiche
55 minuten, 6 personen
Satť Gehakt Balletjes
40 minuten, 4 personen
Chili Garnalen Bitterbal
60 minuten (+ 1 dag opstijven in koeling) , 10 personen
Indische maiskoekjes
25 minuten, 4 personen
Oosterse eierbal
30 minuten, 10 personen
Pisang Goreng
15 minuten, 4 personen
Spekkoek
90 tot 120 minuten, 4 personen
Thaise roerbaksaus
5 minuten, 4 personen
Oosterse Barbecue Marinade
10 minuten , 10 personen
Oosterse Kokosmarinade
10 minuten + 2 uur marineertijd, 10 personen
Gooische dip
10 minuten, 4-6 personen
Frisse chili dip
10 minuten, 4-6 personen
Japanse dip
5 minuten, 4 personen
Oosterse pompoensoep
50 minuten, 4 personen
Pittige Oosterse Vissoep
20 minuten, 4 personen
Soto Ajam
60 minuten, 4 personen
Sabayon Frappť de Coco
30 minuten, 6 personen
Fruity yoghurt met een 'bite'
15 minuten, 4-6 personen
Choco-kokos Fondue
15 minuten, 4 personen
Smoothie
10 minuten, 4 personen
Kokos - Limoenijsje
5 minuten (invriezen ca. 4 uur), 4 stuks
Aardbeien Smoothie
10 minuten, 4 personen

Volg ons op

Facebook YouTube Instagram