Update Nepal tijdens Coronajaar 2020

2020 was voor de Nepalese boeren een jaar dat werd gekenmerkt door tegenslagen. Door de Corona lock-down mochten de boeren hun producten niet meer op de markten verkopen. De moesson, die vanaf juli 2020, veel te vroeg, zijn intrede deed in Nepal, zorgde voor aardverschuivingen en verwoeste deels de oogst. Om de boeren te helpen de winter door te komen, is besloten om met een deel van de donatie in totaal 20 handtraktoren aan te schaffen, zo werd het voor de boeren mogelijk om rijst en andere koolhydraatrijke voeding voor eigen consumptie te verbouwen. Ondanks de tegenslagen zijn de boeren er, dankzij de hulp van Icfon en ISARD, toch op vooruit gegaan qua inkomsten en het voorzien in hun eigen levensonderhoud.
Lees hier het verhaal van een medewerker van Isard die ons meeneemt in het wel en wee van de Nepalese boeren tijdens het afgelopen jaar:
‘Het begin van 2020 stond voor ons in het teken van de distributie van jonge fruitboompjes (o.a. citroen, sinasappels, banaan, avocado's en lychee) en groenteplantjes (o.a. tomaten, chillipeper en pompoen) en voorbereidingen van een nieuw project. Maar ook het geven van trainingen; bijvoorbeeld met betrekking tot plaagdierbestrijding en het omgaan met stalmest. Tevens werd de populaire training voor de shiitake-paddenstoelteelt voortgezet. Omdat deze zo populair is, hebben we ook een training gegeven voor het verbeteren van de capaciteit van deze teelt.
Net toen alle activiteiten in volle gang waren, kregen we de opdracht om alle vergaderingen, trainingen en workshops voorlopig stop te zetten vanwege de uitbraak van de wereldwijde pandemie.
De landelijke lockdown in Nepal begon op 24 maart. Met het grootste deel van de buitendienstmedewerkers thuis, slaagden 6 medewerkers, die in Sunkoshi waren achtergebleven, er alsnog in om het distribueren en bouwen van trust- en bamboetunnels voor de commerciële groenteteelt af te ronden.
Door de lockdown verloren veel mensen in de stad hun baan. Veel jongeren keerden daarop terug naar de dorpen en gingen in de landbouw werken om zo zeker te zijn van voedsel. Doordat er nu veel jonge mankracht in het dorp aanwezig was en er ook 20 handtractoren beschikbaar waren, kon er nu ook veel verlaten land bruikbaar gemaakt worden voor het verbouwen van groente en rijst.
![]() |
![]() |
![]() |
Er zijn 4 koffiekwekerijen opgericht in Bwase, Karthali, Dhuskun en Sunkoshi. Wanneer onze medewerkers niet op het land bezig waren, hielden ze zich bezig met de tunnelconstructie, de koffie- en tomatenzaadplantage voor de kwekerij en met de proefboerderij.
Op 17 mei werd in Nepal het eerste dodelijke slachtoffer door het Coronavirus gemeld. Omdat de persoon uit Sindhupalchowk kwam, werden de veiligheidsmaatregelen in Barbabise aangescherpt. Van half mei tot de eerste week van juni werd het meeste werk opgeschort, maar vanaf de tweede week van juni waren we weer constant in het veld aan het werk om boeren te helpen met hun problemen.
In Bungathali en Sunkoshi zijn we erin geslaagd om 2 hoogwaardige kwekerijen te bouwen, die dit jaar klaar zullen zijn voor de teelt voor o.a. kiwi’s, citroenen, avocado’s en sinaasappels.
De lockdown heeft niet alleen gevolgen gehad voor de dagelijkse inkomsten (minder verkoop van gewassen), maar maakte het ook moeilijk voor de boeren om de vereiste zaden en andere noodzakelijke landbouwproducten te kopen. Maar door de hulp van onze JTA’s (Junior Technicians in Agirculture) en het opengaan van de markten, gaan we langzaam weer terug naar normaal.
Enkele van de trainingen, zoals die in commerciële groenteteelt, werden nu echter wel in het veld zelf gehouden, ook hier weer met in achtneming van de coronamaatregelen. Uiteraard werd er ook rekening gehouden met de maatregelen bij de verdeling van landbouwmiddelen over de gemeenschap, zoals groenteboompjes en apparatuur (denk aan sproeiers, tuinpijpen en gieters).
Bij de start van het project hadden we gepland om onze trainers in verschillende onderwerpen te trainen, zoals de waardeketen, tussenteelt en koffieproductie, maar helaas konden we de trainingen begin 2020 niet van start laten gaan. M.u.v. de training over het maken van compost (foto links) en de training over tussenteelt.
We waren heel blij dat wij de training over tussenteelt gelukkig nog wel hebben kunnen geven om maximale productiviteit te kunnen behalen. We hopen echt dat deze training helpt bij het benutten van de kleine ruimtes tussen koffieplanten en dat de boeren zo extra inkomsten kunnen genereren.
De microkredietlening die we in 2020 zijn gestart en die boeren aanmoedigt om financiële steun te zoeken, ziet er veelbelovend uit. In totaal zijn er 31 boeren, die in 2020 gebruik hebben gemaakt van een microkrediet; dit hebben ze geïnvesteerd in tunnelbouw, champignonteelt, groenteteelt, pluimveehouderij.
Ondanks de pandemie gaan de boeren er nog steeds op vooruit qua inkomsten en het voorzien in hun eigen levensonderhoud, daar zijn wij natuurlijk heel erg blij mee'.