Naar boven
Eerlijk Oosters
Menu

Update Nepal tijdens Coronajaar 2020

2020 was voor de Nepalese boeren een jaar dat werd gekenmerkt door tegenslagen. Door de Corona lock-down mochten de boeren hun producten niet meer op de markten verkopen. De moesson, die vanaf juli 2020, veel te vroeg, zijn intrede deed in Nepal, zorgde voor aardverschuivingen en verwoeste deels de oogst. Om de boeren te helpen de winter door te komen, is besloten om met een deel van de donatie in totaal 20 handtraktoren aan te schaffen, zo werd het voor de boeren mogelijk om rijst en andere koolhydraatrijke voeding voor eigen consumptie te verbouwen. Ondanks de tegenslagen zijn de boeren er, dankzij de hulp van Icfon en ISARD, toch op vooruit gegaan qua inkomsten en het voorzien in hun eigen levensonderhoud. 

Lees hier het verhaal van een medewerker van Isard die ons meeneemt in het wel en wee van de Nepalese boeren tijdens het afgelopen jaar:

‘Het begin van 2020 stond voor ons in het teken van de distributie van jonge fruitboompjes (o.a. citroen, sinasappels, banaan, avocado's en lychee) en groenteplantjes (o.a. tomaten, chillipeper en pompoen) en voorbereidingen van een nieuw project. Maar ook het geven van trainingen; bijvoorbeeld met betrekking tot plaagdierbestrijding en het omgaan met stalmest. Tevens werd de populaire training voor de shiitake-paddenstoelteelt voortgezet. Omdat deze zo populair is, hebben we ook een training gegeven voor het verbeteren van de capaciteit van deze teelt.

Net toen alle activiteiten in volle gang waren, kregen we de opdracht om alle vergaderingen, trainingen en workshops voorlopig stop te zetten vanwege de uitbraak van de wereldwijde pandemie.

De landelijke lockdown in Nepal begon op 24 maart. Met het grootste deel van de buitendienstmedewerkers thuis, slaagden 6 medewerkers, die in Sunkoshi waren achtergebleven, er alsnog in om het distribueren en bouwen van trust- en bamboetunnels voor de commerciële groenteteelt af te ronden.

Door de lockdown verloren veel mensen in de stad hun baan. Veel jongeren keerden daarop terug naar de dorpen en gingen in de landbouw werken om zo zeker te zijn van voedsel. Doordat er nu veel jonge mankracht in het dorp aanwezig was en er ook 20 handtractoren beschikbaar waren, kon er nu ook veel verlaten land bruikbaar gemaakt worden voor het verbouwen van groente en rijst.

Er zijn 4 koffiekwekerijen opgericht in Bwase, Karthali, Dhuskun en Sunkoshi. Wanneer onze medewerkers niet op het land bezig waren, hielden ze zich bezig met de  tunnelconstructie,  de koffie- en tomatenzaadplantage voor de kwekerij en met de proefboerderij.

Op 17 mei werd in Nepal het eerste dodelijke slachtoffer door het Coronavirus gemeld. Omdat de persoon uit Sindhupalchowk kwam, werden de veiligheidsmaatregelen in Barbabise aangescherpt. Van half mei tot de eerste week van juni werd het meeste werk opgeschort, maar vanaf de tweede week van juni waren we weer constant in het veld aan het werk om boeren te helpen met hun problemen.

In Bungathali en Sunkoshi zijn we erin geslaagd om 2 hoogwaardige kwekerijen te bouwen, die dit jaar klaar zullen zijn voor de teelt voor o.a. kiwi’s, citroenen, avocado’s en sinaasappels.

De lockdown heeft niet alleen gevolgen gehad voor de dagelijkse inkomsten (minder verkoop van gewassen), maar maakte het ook moeilijk voor de boeren om de vereiste zaden en andere noodzakelijke landbouwproducten te kopen. Maar door de hulp van onze JTA’s (Junior Technicians in Agirculture) en het opengaan van de markten, gaan we langzaam weer terug naar normaal.

Enkele van de trainingen, zoals die in commerciële groenteteelt, werden nu echter wel in het veld zelf gehouden, ook hier weer met in achtneming van de coronamaatregelen. Uiteraard werd er ook rekening gehouden met de maatregelen bij de verdeling  van landbouwmiddelen over de gemeenschap, zoals groenteboompjes en apparatuur (denk aan sproeiers, tuinpijpen en gieters).

 

 

 

Bij de start van het project hadden we gepland om onze trainers in verschillende onderwerpen te trainen, zoals de waardeketen, tussenteelt en koffieproductie, maar helaas konden we de trainingen begin 2020 niet van start laten gaan. M.u.v. de training over het maken van compost (foto links) en de training over tussenteelt.

We waren heel blij dat wij de training over tussenteelt gelukkig nog wel hebben kunnen geven om maximale productiviteit te kunnen behalen. We hopen echt dat deze training helpt bij het benutten van de kleine ruimtes tussen koffieplanten en dat de boeren zo extra inkomsten kunnen genereren.

 


 

De microkredietlening die we in 2020 zijn gestart en die boeren aanmoedigt om financiële steun te zoeken, ziet er veelbelovend uit. In totaal zijn er 31 boeren, die in 2020 gebruik hebben gemaakt van een microkrediet;  dit hebben ze geïnvesteerd in tunnelbouw, champignonteelt, groenteteelt, pluimveehouderij.

Ondanks de pandemie gaan de boeren er nog steeds op vooruit qua inkomsten en het voorzien in hun eigen levensonderhoud, daar zijn wij natuurlijk heel erg blij mee'. 

Inproba deelt geheimen van glutenvrije ketjap in boeiende podcast met NCV

05-12-2023

De Nederlandse Coeliaki Vereniging (NCV) heeft onlangs contact met ons opgenomen om deel te nemen aan een boeiende podcast, en natuurlijk hebben we met plezier ingestemd. In de afgelopen week brachten...

Lees verder

Wij zijn genomineerd voor de Gezonde Innovatie Award

09-10-2023

Onze Sweet Chilli saus 50% minder suiker is genomineerd voor de Gezonde Innovatie Award 2023-2024! Deze prijs erkent producten en initiatieven die de bevordering van een gezonder eetpatroon onder...

Lees verder
Pittige aardappelsoep
20 minuten, 2 personen
Oosterse pompoensoep
50 minuten, 4 personen
Tom Ka Kai
35 minuten, 4 personen
Pittige Chinese tomatensoep
25 minuten, 4 personen
Pittige Oosterse Vissoep
20 minuten, 4 personen
Oosterse venkelsoep
30 minuten, 2 a 3 personen
Soto Ajam
60 minuten, 4 personen
Thaise kokossoep
20 minuten, 4 personen
Oosterse Kokos Quiche
55 minuten, 6 personen
Pisang Goreng
15 minuten, 4 personen
Oosterse eierbal
30 minuten, 10 personen
Spekkoek
90 tot 120 minuten, 4 personen
Retro Romanoff dessert met pit
55 minuten (waarvan 30 minuten marineren), 4 personen
Gegrilde ananas met vanille ijs
20 minuten, 2 personen
Smoothie
10 minuten, 4 personen
Aardbeien Smoothie
10 minuten, 4 personen
Fruity yoghurt met een 'bite'
15 minuten, 4-6 personen
Thaise roerbaksaus
5 minuten, 4 personen
Japanse dip
5 minuten, 4 personen
Frisse chili dip
10 minuten, 4-6 personen
Gooische dip
10 minuten, 4-6 personen
Oosterse Barbecue Marinade
10 minuten , 10 personen
Oosterse Kokosmarinade
10 minuten + 2 uur marineertijd, 10 personen
Pikante Tosti
10 minuten, 4 personen
Oosterse omelet
20 minuten, 1 personen
Broodje Oriental
15 minuten, 2 personen
Omelet Nasi Goreng
15 minuten, 3 personen
Broodje Sticky Chicken
20 minuten, 1 personen
Kaasfondue
25 minuten, 4 personen
Winterse borreltafel
varieert, 4-6 personen
Zomerse borreltafel
varieert, 4-6 personen
Oranje Tompouce met pit
1,5 uur, 6 personen
Oosterse stamppot andijvie
35 minuten, 4 personen
Oosters Kerst Gehaktbrood (Meatloaf)
20 minuten (+40 minuten oventijd), 4 personen
Winterse stoofpot met zomerse twist
30 minuten + 2 uur stoven, 4 personen
Indische Nasi Burger
30 minuten, 4 personen
Oriëntaalse Stoompasteitjes
1 uur en 15 minuten, 4 personen
Indiase gehaktballetjes
40 minuten, 4 personen
Gevulde champignons
30 minuten, 15 stuks
Ovenschotel zuurkool
65 minuten (incl. 30 minuten oven), 4 personen
Pittige gehaktballetjes
20 minuten, 4 personen
Varkenshaas in Sauce Aigre Doux
30 minuten, 4 personen
Gevulde courgette uit de oven
30 minuten, 2 personen
Chinese Sweet & Sour
15 minuten, 2 - 3 personen
Oriëntaalse Vis
35 minuten, 4 personen
Stoombroodjes uit Shanghai
60 minuten, 4 personen
Pittige makreel op toast
15 minuten, 4-6 personen
Garnalen in Kokoscurry
10 minuten, 4 personen
Geroosterde Aardappels met Sardines
25 minuten, 4 personen
Mihoen Hanoi met garnalen
20 minuten, 4 personen
Poke Bowl Zalm
35 minuten, 2 personen
Gegrilde Oriëntaalse Zalm
20 minuten, 4 personen
Curry Tilapia
40 minuten, 4 personen
Thaise Tilapia
30 minuten (+ 30 minuten marinadetijd), 4 personen
Thaise viskoekjes
20 minuten, recept voor 25 viskoekjes
Poke Bowl Kip
30 minuten, 2 personen
Pittige kippendijen uit de oven
40 minuten (incl. 30 minuten oventijd), 4 personen
Kip Siam
25 minuten, 3-4 personen
Paksoi Thai Curry
15 minuten, 4 personen
Kantonese Wokschotel
? 20 minuten, 4 personen
Kip Bangkok
35 minuten, 4 personen
Rode Kip Curry
20 minuten, 4 personen
Balinese Saté Wokschotel
30 minuten, 4 personen
Sticky BBQ chicken
? 20 minuten, 4 personen
Eendeborstfilet
25 minuten, 4 personen
Tokio Style Teriyaki
ca. 40 minuten, 4 personen
Pittig Gepofte Aardappels
30 minuten, 4 personen
Spicy Bloemkool
35 minuten, 2 personen
Rudjak
45 minuten, 4 personen
Vega Yakitori met groenten loempia's
35 minuten, 2-3 personen
Vegetarische wok pannetje
15 minuten, 2 - 3 personen
Gegrilde courgette en aubergine
15 minuten, 2 personen

Volg ons op

Facebook YouTube Instagram