Naar boven
Eerlijk Oosters
Menu

De geschiedenis van Inproba

Van oma’s schuur naar ‘verdwalen’ op de Noordschil

In het zestigjarig bestaan van Inproba heeft het bedrijf een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Met directeur Rob Libbenga, Annie Libbenga-Bosch (weduwe van de oprichter Harry Libbenga en moeder van Rob) en Joop en Alie Hofman (betrokken vanaf het prille begin) praten we over toen en nu.

Joop Hofman: “Het begon allemaal in 1956 met de productie van kroepoek. In de schuur bij de moeder van Harry in de Rozenstraat stond een enorme koperen ketel, waar we het kroepoekdeeg in kookten. De kroepoekbroden werden daarna ‘au bain-marie’ gestoomd. Allemaal handwerk en fysiek heel zwaar, de hele familie hielp mee. In het begin hadden we maar een paar afnemers, voornamelijk legerkeukens.” De naam Inproba komt van ‘Indische Producten Baarn’. Het bedrijf is opgericht door Harry Libbenga en een partner, die er al snel weer uit stapte. Annie kan zich die begintijd nog goed herinneren: “Het was pionieren. Om meer afnemers te krijgen, ging Harry persoonlijk winkels langs, door heel Nederland. Met de trein, want een auto hadden we niet!” 

Familiebedrijf

“Een aantal jaren na de start kwamen er twee achterneven van ons, geboren in het voormalig Nederlands Indië, naar Nederland”, vertellen Joop, Alie en Annie. “Zij zagen wel potentie in Inproba. Door hun investering kon er een voormalig sigarenfabriekje worden aangekocht. Dat was de start van de productie op de Van Heemstralaan in Baarn. Er kwamen nieuwe producten bij: ketjap en zakjes nasi- en bami groenten. Die werden allemaal nog met de hand gevuld. De grote doorbraak kwam met de mie-productie. Dat was een gewild product.” Joop blikt terug: “We hebben heel wat geëxperimenteerd om die mie-nestjes goed te kunnen maken. Ze mislukten nog wel eens omdat er vocht bijkwam. Dan kwam je de volgende dag de droogruimte binnen en dan waren alle nestjes verpulverd tot gruis.” 

 


Kwaliteit tegen een aantrekkelijke prijs

“De verkoop vond vroeger rechtstreeks aan de winkels zelf plaats. Gebruikelijk was destijds ‘rack-jobbing’: je reed met een grote bus met alle artikelen langs de winkeliers en vulde de lege schappen aan vanuit de bus. In de jaren ’70 ontstonden de supermarktketens en de daarbij horende inkoopcombinaties en -later in de jaren ’80- de distributiecentra. Al vanaf de start stond het merk Inproba voor kwaliteit tegen een aantrekkelijke prijs. Er was (en is) in dit segment veel concurrentie van A-merken, maar Inproba investeerde liever in het product dan in reclame. Toch hebben we twee keer op de radio geadverteerd, in de jaren ’80. De markante stem van Pierre van Ostade herinner ik me nog goed”, zegt Rob.

 

Oriëntaals hart

Belangrijk voor de groei van het bedrijf waren de export en de toenemende vraag naar private labels. Rob vertelt: “In Duitsland was er een open markt voor Inproba, met nog maar weinig concurrentie. We gingen steeds meer grondstoffen zelf importeren en het productaanbod groeide, maar oriëntaalse producten bleven het belangrijkst. Dat is nog steeds zo trouwens. Op een gegeven moment hebben we afscheid genomen van de arbeidsintensieve productie van kroepoek en mie. De focus kwam te liggen op ontwikkeling. Een grote order van een winkelketen (voor 600.000 doosjes spaghettimix in 1993) was een belangrijke mijlpaal: de aanleiding voor de aanschaf van onze eerste grote vul- en inpakmachine. Ontwikkelen en groeien samen met de klant, zo gaat het vaak nog steeds.”

Noordschil
Rob: “Aan de Van Heemstralaan is in de loop van de jaren van alles aan- en opgebouwd, het bedrijf barstte daar op een gegeven moment echt uit zijn voegen. Toen in 1996 de mogelijkheid kwam om nieuw te bouwen op industrieterrein de Noordschil in Baarn, hebben we die kans met beide handen aangegrepen. Een jaar later verhuisden we naar ons huidige pand. Dat was op de groei ontworpen, je kon hier in het begin een kanon afschieten, zo ruim zaten we in onze nieuwe jas.”

De ruimte bleek geen overbodige luxe. De jaren die volgden stonden in het teken van verdere groei, maar ook voor kwaliteitsontwikkeling en professionalisering. In 1998 werd de BRC certificering behaald en al snel volgde de IFS certificering. Kwaliteitsborging en duurzaamheid zijn nu niet meer weg te denken bij Inproba en vormen het hart van de bedrijfsfilosofie ‘Eerlijk Oosters’.

Uitbreiding
“In 2015 hebben we het naastgelegen pand in gebruik genomen. Door deze uitbreiding hebben we heel wat vierkante meters erbij gekregen, je kan hier nu bijna verdwalen”, lacht Rob. “De extra ruimte en investeringen in nieuwe machines geven ons volop groeimogelijkheden. Wij zijn klaar voor de toekomst.”

60 jaar

In 2016 vierde Inproba haar 60-jarig bestaan met allerlei feestelijke activiteiten. 
Zo organiseerden wij een leuke consumentenactie '2e diner gratis'. Daarnaast geven we het hele jaar door via Facebook diverse prijzenpakketten weg. En wij namen u mee terug in de tijd van het eten in Nederland: wat at men de afgelopen 60 jaar in Nederland?”

 

Lees hier de items:

Duurzaamheid in een Nieuw Jasje: Onze Ketjap Manis en Ketjap Marinade in transparante r-PET Flessen

01-07-2024

Onze geliefde Ketjap Manis en Ketjap Marinade zal voortaan verkrijgbaar zijn in een transparante r-PET fles. Het iconische groene flesje heeft plaatsgemaakt voor deze nieuwe, duurzame verpakking. T...

Lees verder

Ontdek Onze Nieuwe MVO-brochure

18-06-2024

Onze nieuwe MVO Brochure staat online. Hierin presenteren we onze inspanningen, initiatieven en prestaties op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. De brochure biedt een overzicht van...

Lees verder
Oosterse venkelsoep
30 minuten, 2 a 3 personen
Soto Ajam
60 minuten, 4 personen
Pittige Oosterse Vissoep
20 minuten, 4 personen
Oosterse pompoensoep
50 minuten, 4 personen
Pittige aardappelsoep
20 minuten, 2 personen
Pittige Chinese tomatensoep
25 minuten, 4 personen
Thaise kokossoep
20 minuten, 4 personen
Tom Ka Kai
35 minuten, 4 personen
Oosterse eierbal
30 minuten, 10 personen
Pisang Goreng
15 minuten, 4 personen
Oosterse Kokos Quiche
55 minuten, 6 personen
Aardbeien Smoothie
10 minuten, 4 personen
Gegrilde ananas met vanille ijs
20 minuten, 2 personen
Fruity yoghurt met een 'bite'
15 minuten, 4-6 personen
Retro Romanoff dessert met pit
55 minuten (waarvan 30 minuten marineren), 4 personen
Smoothie
10 minuten, 4 personen
Spekkoek
90 tot 120 minuten, 4 personen
Oosterse Kokosmarinade
10 minuten + 2 uur marineertijd, 10 personen
Japanse dip
5 minuten, 4 personen
Thaise roerbaksaus
5 minuten, 4 personen
Oosterse Barbecue Marinade
10 minuten , 10 personen
Gooische dip
10 minuten, 4-6 personen
Frisse chili dip
10 minuten, 4-6 personen
Pikante Tosti
10 minuten, 4 personen
Broodje Oriental
15 minuten, 2 personen
Omelet Nasi Goreng
15 minuten, 3 personen
Oosterse omelet
20 minuten, 1 personen
Broodje Sticky Chicken
20 minuten, 1 personen
Oranje Tompouce met pit
1,5 uur, 6 personen
Winterse borreltafel
varieert, 4-6 personen
Zomerse borreltafel
varieert, 4-6 personen
Oosterse stamppot andijvie
35 minuten, 4 personen
Kaasfondue
25 minuten, 4 personen
Gevulde champignons
30 minuten, 15 stuks
Indiase gehaktballetjes
40 minuten, 4 personen
Orëntaalse Biefstukreepjes met Groente
30 minuten (+ 90 tot 120 minuten marineertijd), 4 personen
Stamppot Paksoi
35 minuten, 4 personen
Balinese Rundersmoor
1 uur en 15 minuten, 4 personen
Japanse Teriyaki
15 minuten, 2 - 3 personen
Islamitische Curry
15 minuten (+1,5 u kooktijd), 4 personen
Stamppot Snijbonen Java
40 minuten, 4 personen
Saté Gehakt Balletjes
40 minuten, 4 personen
Varkenshaas in Sauce Aigre Doux
30 minuten, 4 personen
Bami Goreng
40 minuten, 4 personen
Gevulde courgette uit de oven
30 minuten, 2 personen
Geroosterde Aardappels met Sardines
25 minuten, 4 personen
Kokos Tilapia
20 minuten, 4 personen
Stoombroodjes uit Shanghai
60 minuten, 4 personen
Curry Tilapia
40 minuten, 4 personen
Garnalen in Kokoscurry
10 minuten, 4 personen
Duivelse Garnalen
ca. 25 minuten, 4 personen
Oriëntaalse Vis
35 minuten, 4 personen
Gegrilde Oriëntaalse Zalm
20 minuten, 4 personen
Pittige makreel op toast
15 minuten, 4-6 personen
Chili Garnalen Bitterbal
60 minuten (+ 1 dag opstijven in koeling) , 10 personen
Mihoen Hanoi met garnalen
20 minuten, 4 personen
Paksoi Thai Curry
15 minuten, 4 personen
Tokio Style Teriyaki
ca. 40 minuten, 4 personen
Pittige kippendijen uit de oven
40 minuten (incl. 30 minuten oventijd), 4 personen
Pittige Thaise Kippensoep
25 minuten, 4 personen
Rode Kip Curry
20 minuten, 4 personen
Sticky BBQ chicken
? 20 minuten, 4 personen
Kip Semarang
30 minuten, 4 personen
Oriental Pilaf
20 minuten (+ 60 minuten kooktijd), 4 personen
Kip Bangkok
35 minuten, 4 personen
Eendeborstfilet
25 minuten, 4 personen
Kantonese Wokschotel
? 20 minuten, 4 personen
Gevulde Ananas
25 minuten, 2 personen
Gegrilde courgette en aubergine
15 minuten, 2 personen
Vega Yakitori met groenten loempia's
35 minuten, 2-3 personen
Oosterse tapas
10 minuten, 2 personen
Pittig Gepofte Aardappels
30 minuten, 4 personen

Volg ons op

Facebook YouTube Instagram