Bereidingswijze
Voor de Babi Ketjap:
- Marineer de varkensreepjes in de helft van de ketjap marinade (=50 ml), ketjap (=50 ml), sambal (½ tl), knoflook (½ tl) en gembersiroop (=25 ml).
- Laat dit minimaal 1 uur marineren.
- Laat het vlees uitlekken (het bevat vocht) en bewaar dit vocht.
- Bak hierna het vlees mooi bruin aan en gaar het in ± 10 minuten na (roosteren of grillen kan ook).
- Doe ondertussen de rest van de natte ingrediënten bij elkaar met het uitlek vocht.
- Kook dit op, en bindt dit licht af met het maizena papje (water met aardappelzetmeel).
- Doe de atjar in het midden van een schaal/bord. Leg hierop de gebakken reepjes vlees. Giet hierover de saus en afgarneren met de peper en gebakken uitjes.
Voor de Kip Chutney:
- Schil de mango en ontdoe van pit. Snij de mango in stukjes van ± 1,5 cm.
- Doe de olie in een wok, voeg de ui toe en fruit deze aan, voeg de mango toe en wok deze ± 1 minuut op laag vuur mee.
- Voeg de sambal, serehpasta, azijn, chilipoeder, sinasappelsap, suiker, rode peper, loempiasaus en het water toe. Laat 5 minuten indikken en doe de chutney in een opvangbak.
- Kruid de kip met peper en zout en bak deze in de wok. Zo nu en dan roeren, totdat deze mooi bruin en gaar is.
- Voeg de chutney saus, gembernootjes en rozijnen toe en laat deze ± 4 minuten meepruttelen.
- Afgarneren met koriander en amandelen.
Serveer met kroepoek, gebakken uitjes en evt. seroendeng.
Tip
Serveertip Babi Ketjap: Serveren met rijst of mie.
Variatietip Babi Ketjap: Gebruik i.p.v. varkensvlees kip (ajam ketjap).
Serveertip Kip Chutney: Serveer met Pandan rijst en kruidige Paksoi.
Variatietip Kip Chutney: Gebruik i.p.v. kip eens varkensvlees of eend.
Aantal personen
4 personen
Bereidingstijd
60 minuten
Benodigdheden
Voor de Babi Ketjap:
500 g varkensvlees (procureur) (reepjes)
100 ml Inproba Ketjap Marinade
100 ml Inproba Ketjap Manis of Inproba Ketjap Manis 30% minder suiker
1 tl Inproba Sambal Oelek
1 tl Inproba Gehakte Knoflook
50 ml gembersiroop
1 el aardappelzetmeel (gemengd met voorgeschreven hoeveelheid water voor het maken van een papje).
100 g Inproba Atjar Tjampoer
1 rode peper (gesneden)
40 g Inproba Gebakken Uitjes
Voor de Kip Chutney:
1 grote mango (vers)
1 el Inproba Wok Oil
1 ui (gesnipperd)
1 tl Inproba Sambal Oelek
1 tl sereh pasta
50 ml natuurazijn
2 tl Chilli poeder (afgestreken tl)
0.5 dl sinaasappelsap
100 g suiker
1 kleine rode peper (ringen)
150 ml Inproba Loempia Sauce
100 ml water
400 g kipreepjes
Zout en peper (naar smaak)
4 stuks gembernootjes
30 g rozijnen
10 g verse Koriander (? 12 takjes fijn gesneden)
20 g gebrande amandelen
1 zak Inproba Kroepoek 150 g