Naar boven
Eerlijk Oosters
Menu

Een beter leven na de aardbeving

Man Kumari Khadka uit Tarkini, Ghorthali is midden veertig en moeder van drie zonen en een dochter. Haar oudste zoon woont met zijn vrouw en dochter in Katmandu, maar haar andere kinderen zijn nog jong (4, 7 en 8 jaar) en zitten nog op school.

Man Kumari en haar man hebben een klein stukje landbouwgrond van driekwart hectare, dat bestaat uit verschillende terrassen. Ze verbouwen er gierst, mais en wat rijst. Van de opbrengst kunnen ze ongeveer een half jaar leven. De rest van het jaar zoeken ze werk erbij om rond te kunnen komen. “Mijn man vindt meestal wel iets op één van de markten in de buurt”, vertelt Man Kumari. Zelf klust ze er zo veel mogelijk bij, ze is een harde werker. “Ik heb natuurlijk ook de kinderen waar ik voor moet zorgen, dus ik zoek vaak klusjes in het dorp. Het maakt me niet uit wat, ik pak alles aan.”   

Aardbeving
Samen met de buren kocht ze een tijdje geleden driehonderd kardemom boompjes. “Mijn buren hadden veel succes met het telen van deze specerij. Dus ik besloot om al ons spaargeld hierin te investeren. Maar toen kwam de aardbeving….. Door gebrek aan water is een groot deel van mijn boompjes dood gegaan. Ik heb er nog maar honderd over.”

De familie Khadka is van alle huishoudens het meest getroffen door de aardbeving. Veel irrigatiesystemen zijn tijdens de ramp verwoest, ook die van hen. Daardoor groeide er lange tijd weinig tot niets op de grond van de Khadka’s. Ze moesten zien te overleven van voedseldonaties en door al het werk aan te pakken dat voorhanden was. Zo knoopten ze moeizaam de eindjes aan elkaar.

Commercieel telen
Gelukkig kwam er hulp. Er werd een irrigatieregeling getroffen en ISARD startte met het programma ‘commerciële groententeelt’. Man Kumari was een van de eerste acht boeren die zich aanmeldden. “We kregen een plastic tunnelkas, zaden voor groentegewassen, een sprinklerinstallatie en meststoffen,” vertelt ze. “En we kregen een opleiding, ik heb veel geleerd over commerciële landbouw. Eind oktober heb ik samen met mijn man de tunnel opgezet en er tomatenplanten in gezet. En dat werpt -letterlijk- zijn vruchten af. De tomaten verkopen we voor 50 roepies per kilo in het dorp.”

Betere toekomst
Ook de kardemom boompjes groeien, nu ze weer voldoende water krijgen, weer prima. Het nieuwe irrigatiesysteem wordt ook gebruikt voor de tunnelkas en de rest van de boerderij. Man Kumari: ‘’We moeten er nu nog steeds een beetje bij werken, maar als we zo doorgaan hoeft mijn man straks niet meer naar de stad en ik hoef geen klusjes meer te doen. Dan kunnen we helemaal leven van de opbrengst van de boerderij.”

Overname Inproba

07-01-2025

NEDERLANDSE INVESTERINGSMAATSCHAPPIJ VE PARTNERS NEEMT INPROBA OVER Het sinds de oprichting in Baarn gevestigde familiebedrijf Inproba heeft met investeringsmaatschappij VE Partners overeenstemming...

Lees verder

Natuurlijke smaak voorop: minder zout en suiker, meer innovatie

06-01-2025

Bij Inproba maken we verse producten die lang houdbaar zijn dankzij moderne technieken zoals pasteurisatie en sterilisatie. Hoewel deze processen soms toevoegingen zoals zout, suiker of voedingszuren...

Lees verder
Thaise kokossoep
20 minuten, 4 personen
Oosterse venkelsoep
30 minuten, 2 a 3 personen
Pittige Chinese tomatensoep
25 minuten, 4 personen
Pittige aardappelsoep
20 minuten, 2 personen
Oosterse pompoensoep
50 minuten, 4 personen
Pittige Oosterse Vissoep
20 minuten, 4 personen
Tom Ka Kai
35 minuten, 4 personen
Soto Ajam
60 minuten, 4 personen
Pisang Goreng
15 minuten, 4 personen
Oosterse Kokos Quiche
55 minuten, 6 personen
Oosterse eierbal
30 minuten, 10 personen
Retro Romanoff dessert met pit
55 minuten (waarvan 30 minuten marineren), 4 personen
Smoothie
10 minuten, 4 personen
Aardbeien Smoothie
10 minuten, 4 personen
Fruity yoghurt met een 'bite'
15 minuten, 4-6 personen
Spekkoek
90 tot 120 minuten, 4 personen
Gegrilde ananas met vanille ijs
20 minuten, 2 personen
Oosterse Kokosmarinade
10 minuten + 2 uur marineertijd, 10 personen
Thaise roerbaksaus
5 minuten, 4 personen
Oosterse Barbecue Marinade
10 minuten , 10 personen
Gooische dip
10 minuten, 4-6 personen
Japanse dip
5 minuten, 4 personen
Frisse chili dip
10 minuten, 4-6 personen
Broodje Sticky Chicken
20 minuten, 1 personen
Broodje Oriental
15 minuten, 2 personen
Oosterse omelet
20 minuten, 1 personen
Omelet Nasi Goreng
15 minuten, 3 personen
Pikante Tosti
10 minuten, 4 personen
Oranje Tompouce met pit
1,5 uur, 6 personen
Winterse borreltafel
varieert, 4-6 personen
Kaasfondue
25 minuten, 4 personen
Cassave Nacho snack
10 minuten, 3-4 personen
Oosterse stamppot andijvie
35 minuten, 4 personen
Zomerse borreltafel
varieert, 4-6 personen
Sweet Chili Spare Ribs
45 minuten, 4 personen
Rundvlees met Oestersaus
25 minuten, 4 personen
Javaanse varkensreepjes
45 minuten, 4 personen
Winterse stoofpot met zomerse twist
30 minuten + 2 uur stoven, 4 personen
Oosterse Quiche
20 minuten voorbereiding en 35 minuten baktijd, 4 personen
Babi Ketjap
30 minuten, 4 personen
Indische Nasi Burger
30 minuten, 4 personen
Oosters Kerst Gehaktbrood (Meatloaf)
20 minuten (+40 minuten oventijd), 4 personen
Stamppot Paksoi
35 minuten, 4 personen
Balinese Rundersmoor
1 uur en 15 minuten, 4 personen
Ovenschotel zuurkool
65 minuten (incl. 30 minuten oven), 4 personen
Garnalen in Kokoscurry
10 minuten, 4 personen
Duivelse Garnalen
ca. 25 minuten, 4 personen
Thaise viskoekjes
20 minuten, recept voor 25 viskoekjes
Curry Tilapia
40 minuten, 4 personen
Groene Vis-Curry
20 minuten, 4 personen
Poke Bowl Zalm
35 minuten, 2 personen
Visspiesjes in Kokosmarinade
10 minuten + 3 uur marineertijd, 4 personen
Kokos Tilapia
20 minuten, 4 personen
Geroosterde Aardappels met Sardines
25 minuten, 4 personen
Oriëntaalse Vis
35 minuten, 4 personen
Mihoen Hanoi met garnalen
20 minuten, 4 personen
Balinese sandwich
20 minuten, 2 personen
Oosterse Kip Wraps
25 minuten, 2 - 3 personen
Eendeborstfilet
25 minuten, 4 personen
Tokio Style Teriyaki
ca. 40 minuten, 4 personen
Loaded fries met Thaise Curry
15 minuten, 2 personen
Kip Semarang
30 minuten, 4 personen
Balinese Saté Wokschotel
30 minuten, 4 personen
Kip Siam
25 minuten, 3-4 personen
Kip Bangkok
35 minuten, 4 personen
Oosters pitabroodje
20 minuten, 2 personen
Oriental Pilaf
20 minuten (+ 60 minuten kooktijd), 4 personen
Rudjak
45 minuten, 4 personen
Pittig Gepofte Aardappels
30 minuten, 4 personen
Gevulde Ananas
25 minuten, 2 personen
Vegetarische wok pannetje
15 minuten, 2 - 3 personen
Oosterse tapas
10 minuten, 2 personen

Volg ons op

Facebook YouTube Instagram