Devi droomt van een eigen boerderij

Devi Thami uit Salle, Dhuskun woont met haar man en schoonfamilie op het platteland. Ze hebben naast het huis een klein stukje grond van 170 m2, waar ze groenten op kweken. Tot nu toe vooral voor eigen gebruik. Haar man en schoonvader werken in de stad om verder in het levensonderhoud van het gezin te kunnen voorzien.
Devi is één van de vrouwen die mee heeft gedaan aan de ‘moestuintraining’. Deze opleiding is opgezet om de Nepalese bevolking meer te leren over landbouw en het kweken van groentegewassen, zodat de tuinen meer oogst opleveren, die kan worden verhandeld.
Devi: “We hebben er eigenlijk nooit bij stil gestaan dat de groenten die we verbouwen, ook een bron van inkomsten zouden kunnen zijn. Daarvoor hadden we gewoon niet genoeg opbrengst. Maar ik heb veel geleerd tijdens deze training. Ik weet nu hoe ik kleine plantjes kweek, hoe ik de zaailingen moet kiezen en verplanten en hoe ik deze goed kan opkweken met de juiste hoeveelheid water en schaduw.
Menselijke uitwerpselen
We hebben ook geleerd hoe we biologische compost kunnen maken, dat was echt nieuw voor mij. Zonder deze training was ik daar nooit opgekomen. Het lijkt wel of de gewassen door de compost minder vatbaar zijn voor ziekten. We hebben een vat gekregen om het afval te verzamelen waarmee we de compost maken. Daar kunnen we zelfs onze eigen uitwerpselen voor gebruiken!”, vertelt ze enthousiast.
Devi en de rest van de groep kregen een aantal zaden mee om thuis mee te experimenteren. Dat ging heel goed. Devi begon met bloemkool, radijs en kool en had een opbrengst van respectievelijk 12, 8 en 12 kilo. Een deel verkocht ze op de markt en met de opbrengst heeft ze kruiden en olie aangeschaft voor in haar eigen keuken.
Zelfvoorzienend
“Jammer genoeg zijn we nu afhankelijk van de hoeveelheid regen die er valt. Eigenlijk is het voor een goede oogst alleen in de maanden juli en augustus vochtig genoeg”, vertelt Devi. “Wanneer de watervoorziening hier beter zou worden geregeld, kunnen we de grond irrigeren en een tunnelkas maken om commercieel groenten in te verbouwen.” Ze zegt optimistisch: “Met de kennis die ik nu heb, kunnen we in de toekomst misschien wel van de opbrengst leven. Voorwaarde is wel dat de mannen ook meehelpen natuurlijk. Maar dat kan makkelijk, want die hoeven niet meer naar de stad voor werk.”
In totaal kregen naast Devi 25 andere vrouwen dezelfde opleiding.
Lees hier meer over onze samenwerking met ICFON en over dit project.