Naar boven
Eerlijk Oosters
Menu

Devi droomt van een eigen boerderij

Devi Thami uit Salle, Dhuskun woont met haar man en schoonfamilie op het platteland. Ze hebben naast het huis een klein stukje grond van 170 m2, waar ze groenten op kweken. Tot nu toe vooral voor eigen gebruik. Haar man en schoonvader werken in de stad om verder in het levensonderhoud van het gezin te kunnen voorzien.

Devi is één van de vrouwen die mee heeft gedaan aan de ‘moestuintraining’. Deze opleiding is opgezet om de Nepalese bevolking meer te leren over landbouw en het kweken van groentegewassen, zodat de tuinen meer oogst opleveren, die kan worden verhandeld.
Devi: “We hebben er eigenlijk nooit bij stil gestaan dat de groenten die we verbouwen, ook een bron van inkomsten zouden kunnen zijn. Daarvoor hadden we gewoon niet genoeg opbrengst. Maar ik heb veel geleerd tijdens deze training. Ik weet nu hoe ik kleine plantjes kweek, hoe ik de zaailingen moet kiezen en verplanten en hoe ik deze goed kan opkweken met de juiste hoeveelheid water en schaduw.

Menselijke uitwerpselen
We hebben ook geleerd hoe we biologische compost kunnen maken, dat was echt nieuw voor mij. Zonder deze training was ik daar nooit opgekomen. Het lijkt wel of de gewassen door de compost minder vatbaar zijn voor ziekten. We hebben een vat gekregen om het afval te verzamelen waarmee we de compost maken. Daar kunnen we zelfs onze eigen uitwerpselen voor gebruiken!”, vertelt ze enthousiast.

Devi en de rest van de groep kregen een aantal zaden mee om thuis mee te experimenteren. Dat ging heel goed. Devi begon met bloemkool, radijs en kool en had een opbrengst van respectievelijk 12, 8 en 12 kilo. Een deel verkocht ze op de markt en met de opbrengst heeft ze kruiden en olie aangeschaft voor in haar eigen keuken.

Zelfvoorzienend
“Jammer genoeg zijn we nu afhankelijk van de hoeveelheid regen die er valt. Eigenlijk is het voor een goede oogst alleen in de maanden juli en augustus vochtig genoeg”, vertelt Devi. “Wanneer de watervoorziening hier beter zou worden geregeld, kunnen we de grond irrigeren en een tunnelkas maken om commercieel groenten in te verbouwen.” Ze zegt optimistisch: “Met de kennis die ik nu heb, kunnen we in de toekomst misschien wel van de opbrengst leven. Voorwaarde is wel dat de mannen ook meehelpen natuurlijk. Maar dat kan makkelijk, want die hoeven niet meer naar de stad voor werk.”

In totaal kregen naast Devi 25 andere vrouwen dezelfde opleiding.

Lees hier meer over onze samenwerking met ICFON en over dit project.

 

Gebakken uitjes in duurzame mono verpakking

12-01-2023

De gebakken uitjes van Inproba zitten vanaf nu in een duurzame mono verpakking. Het gebruikte folie bestaat uit één laag in plaats van meerdere lagen. Hierdoor is het zakje 100 recycleba...

Lees verder

V-label satésaus

05-01-2023

De satésaus kant & klaar van Inproba heeft voortaan het V-label logo! V-label is het grootste vegan en vegetarische keurmerk in de wereld. Het opvallende logo op verpakkingen is een betr...

Lees verder
Soto Ajam
60 minuten, 4 personen
Pittige Chinese tomatensoep
25 minuten, 4 personen
Oosterse venkelsoep
30 minuten, 2 a 3 personen
Thaise kokossoep
20 minuten, 4 personen
Oosterse pompoensoep
50 minuten, 4 personen
Pittige aardappelsoep
20 minuten, 2 personen
Pittige Oosterse Vissoep
20 minuten, 4 personen
Oosterse eierbal
30 minuten, 10 personen
Pisang Goreng
15 minuten, 4 personen
Oosterse Kokos Quiche
55 minuten, 6 personen
Spekkoek
90 tot 120 minuten, 4 personen
Fruity yoghurt met een 'bite'
15 minuten, 4-6 personen
Romanoff dessert
55 minuten (waarvan 30 minuten marineren), 4 personen
Smoothie
10 minuten, 4 personen
Gegrilde ananas met vanille ijs
20 minuten, 2 personen
Aardbeien Smoothie
10 minuten, 4 personen
Thaise roerbaksaus
5 minuten, 4 personen
Frisse chili dip
10 minuten, 4-6 personen
Gooische dip
10 minuten, 4-6 personen
Japanse dip
5 minuten, 4 personen
Oosterse Kokosmarinade
10 minuten + 2 uur marineertijd, 10 personen
Oosterse Barbecue Marinade
10 minuten , 10 personen
Omelet Nasi Goreng
15 minuten, 3 personen
Pikante Tosti
10 minuten, 4 personen
Oosterse omelet
20 minuten, 1 personen
Broodje Sticky Chicken
20 minuten, 1 personen
Broodje Oriental
15 minuten, 2 personen
Oosterse stamppot andijvie
35 minuten, 4 personen
Oranje Tompouce met pit
1,5 uur, 6 personen
Zomerse borreltafel
varieert, 4-6 personen
Winterse borreltafel
varieert, 4-6 personen
Kaasfondue
25 minuten, 4 personen
Gehaktrolletjes in pikante tomatensaus
60 minuten (incl. 30 minuten oventijd), 4 personen
Loempia's
40 minuten, 10 stuks
Pikante Biefstuk (Nua Pad Prik)
20 minuten, 4 personen
Babi Pangang
45 minuten, 4 personen
Pittige gehaktballetjes
20 minuten, 4 personen
Balinese Rundersmoor
1 uur en 15 minuten, 4 personen
Ovenschotel zuurkool
65 minuten (incl. 30 minuten oven), 4 personen
Groene asperges met rundvlees stew
ca. 30 minuten, 3-4 personen
Saté Gehakt Balletjes
40 minuten, 4 personen
Stamppot Snijbonen Java
40 minuten, 4 personen
Indische Nasi Burger
30 minuten, 4 personen
Oosterse Quiche
20 minuten voorbereiding en 35 minuten baktijd, 4 personen
Stoombroodjes uit Shanghai
60 minuten, 4 personen
Vietnamese visreepjes
20 minuten, 4 personen
Groene Vis-Curry
20 minuten, 4 personen
Garnalen in Kokoscurry
10 minuten, 4 personen
Chili Garnalen Bitterbal
60 minuten (+ 1 dag opstijven in koeling) , 10 personen
Kokos Tilapia
20 minuten, 4 personen
Poke Bowl Zalm
35 minuten, 2 personen
Gegrilde Oriëntaalse Zalm
20 minuten, 4 personen
Visspiesjes in Kokosmarinade
10 minuten + 3 uur marineertijd, 4 personen
Thaise Tilapia
30 minuten (+ 30 minuten marinadetijd), 4 personen
Thaise viskoekjes
20 minuten, recept voor 25 viskoekjes
Pittige makreel op toast
15 minuten, 4-6 personen
Sticky BBQ chicken
? 20 minuten, 4 personen
Paksoi Thai Curry
15 minuten, 4 personen
Tokio Style Teriyaki
ca. 40 minuten, 4 personen
Kip Siam
25 minuten, 3-4 personen
Nasi Goreng
15 minuten, 3-4 personen
Balinese Saté Wokschotel
30 minuten, 4 personen
Pittige Thaise Kippensoep
25 minuten, 4 personen
Eendeborstfilet
25 minuten, 4 personen
Honey Pops
20 minuten (+30 minuten marineren), 4 personen
Rode Kip Curry
20 minuten, 4 personen
Oriental Pilaf
20 minuten (+ 60 minuten kooktijd), 4 personen
Oosterse tapas
10 minuten, 2 personen
Rudjak
45 minuten, 4 personen
Spicy Bloemkool
35 minuten, 2 personen
Vegetarische wok pannetje
15 minuten, 2 - 3 personen
Gevulde Ananas
25 minuten, 2 personen
Oosterse gepofte aardappel
+30 minuten, 2 personen
Gado Gado
60 minuten, 4 personen
Pittig Gepofte Aardappels
30 minuten, 4 personen
Vega Yakitori met groenten loempia's
35 minuten, 2-3 personen
Gegrilde courgette en aubergine
15 minuten, 2 personen

Volg ons op

Facebook YouTube Instagram