Naar boven
Eerlijk Oosters
Menu

De geschiedenis van Inproba

Van oma’s schuur naar ‘verdwalen’ op de Noordschil

In het zestigjarig bestaan van Inproba heeft het bedrijf een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Met directeur Rob Libbenga, Annie Libbenga-Bosch (weduwe van de oprichter Harry Libbenga en moeder van Rob) en Joop en Alie Hofman (betrokken vanaf het prille begin) praten we over toen en nu.

Joop Hofman: “Het begon allemaal in 1956 met de productie van kroepoek. In de schuur bij de moeder van Harry in de Rozenstraat stond een enorme koperen ketel, waar we het kroepoekdeeg in kookten. De kroepoekbroden werden daarna ‘au bain-marie’ gestoomd. Allemaal handwerk en fysiek heel zwaar, de hele familie hielp mee. In het begin hadden we maar een paar afnemers, voornamelijk legerkeukens.” De naam Inproba komt van ‘Indische Producten Baarn’. Het bedrijf is opgericht door Harry Libbenga en een partner, die er al snel weer uit stapte. Annie kan zich die begintijd nog goed herinneren: “Het was pionieren. Om meer afnemers te krijgen, ging Harry persoonlijk winkels langs, door heel Nederland. Met de trein, want een auto hadden we niet!” 

Familiebedrijf

“Een aantal jaren na de start kwamen er twee achterneven van ons, geboren in het voormalig Nederlands Indië, naar Nederland”, vertellen Joop, Alie en Annie. “Zij zagen wel potentie in Inproba. Door hun investering kon er een voormalig sigarenfabriekje worden aangekocht. Dat was de start van de productie op de Van Heemstralaan in Baarn. Er kwamen nieuwe producten bij: ketjap en zakjes nasi- en bami groenten. Die werden allemaal nog met de hand gevuld. De grote doorbraak kwam met de mie-productie. Dat was een gewild product.” Joop blikt terug: “We hebben heel wat geëxperimenteerd om die mie-nestjes goed te kunnen maken. Ze mislukten nog wel eens omdat er vocht bijkwam. Dan kwam je de volgende dag de droogruimte binnen en dan waren alle nestjes verpulverd tot gruis.” 

 


Kwaliteit tegen een aantrekkelijke prijs

“De verkoop vond vroeger rechtstreeks aan de winkels zelf plaats. Gebruikelijk was destijds ‘rack-jobbing’: je reed met een grote bus met alle artikelen langs de winkeliers en vulde de lege schappen aan vanuit de bus. In de jaren ’70 ontstonden de supermarktketens en de daarbij horende inkoopcombinaties en -later in de jaren ’80- de distributiecentra. Al vanaf de start stond het merk Inproba voor kwaliteit tegen een aantrekkelijke prijs. Er was (en is) in dit segment veel concurrentie van A-merken, maar Inproba investeerde liever in het product dan in reclame. Toch hebben we twee keer op de radio geadverteerd, in de jaren ’80. De markante stem van Pierre van Ostade herinner ik me nog goed”, zegt Rob.

 

Oriëntaals hart

Belangrijk voor de groei van het bedrijf waren de export en de toenemende vraag naar private labels. Rob vertelt: “In Duitsland was er een open markt voor Inproba, met nog maar weinig concurrentie. We gingen steeds meer grondstoffen zelf importeren en het productaanbod groeide, maar oriëntaalse producten bleven het belangrijkst. Dat is nog steeds zo trouwens. Op een gegeven moment hebben we afscheid genomen van de arbeidsintensieve productie van kroepoek en mie. De focus kwam te liggen op ontwikkeling. Een grote order van een winkelketen (voor 600.000 doosjes spaghettimix in 1993) was een belangrijke mijlpaal: de aanleiding voor de aanschaf van onze eerste grote vul- en inpakmachine. Ontwikkelen en groeien samen met de klant, zo gaat het vaak nog steeds.”

Noordschil
Rob: “Aan de Van Heemstralaan is in de loop van de jaren van alles aan- en opgebouwd, het bedrijf barstte daar op een gegeven moment echt uit zijn voegen. Toen in 1996 de mogelijkheid kwam om nieuw te bouwen op industrieterrein de Noordschil in Baarn, hebben we die kans met beide handen aangegrepen. Een jaar later verhuisden we naar ons huidige pand. Dat was op de groei ontworpen, je kon hier in het begin een kanon afschieten, zo ruim zaten we in onze nieuwe jas.”

De ruimte bleek geen overbodige luxe. De jaren die volgden stonden in het teken van verdere groei, maar ook voor kwaliteitsontwikkeling en professionalisering. In 1998 werd de BRC certificering behaald en al snel volgde de IFS certificering. Kwaliteitsborging en duurzaamheid zijn nu niet meer weg te denken bij Inproba en vormen het hart van de bedrijfsfilosofie ‘Eerlijk Oosters’.

Uitbreiding
“In 2015 hebben we het naastgelegen pand in gebruik genomen. Door deze uitbreiding hebben we heel wat vierkante meters erbij gekregen, je kan hier nu bijna verdwalen”, lacht Rob. “De extra ruimte en investeringen in nieuwe machines geven ons volop groeimogelijkheden. Wij zijn klaar voor de toekomst.”

60 jaar

In 2016 vierde Inproba haar 60-jarig bestaan met allerlei feestelijke activiteiten. 
Zo organiseerden wij een leuke consumentenactie '2e diner gratis'. Daarnaast geven we het hele jaar door via Facebook diverse prijzenpakketten weg. En wij namen u mee terug in de tijd van het eten in Nederland: wat at men de afgelopen 60 jaar in Nederland?”

 

Lees hier de items:

Persoonlijk nieuws vanuit Nepal

16-03-2017

Even voorstellen: Dit is Devi Thami. Devi is één van de vrouwen die mee heeft gedaan aan de ‘moestuintraining’ van ICFON. Deze opleiding is opgezet om de Nepalese bevolking m...

Lees verder

Inproba zet zich in voor Nepal

19-01-2017

Inproba betrekt de ingrediënten voor haar producten uit verschillende landen. Veelal landen waar de bevolking het moeilijker heeft dan in Nederland. Met name in deze regio’s toont Inproba g...

Lees verder
Kaasfondue
25 minuten, 4 personen
Tahoe Sajoer
45 minuten, 4 personen
Gevulde Ananas
25 minuten, 4 personen
Licht Pikante Chili Salade
60 minuten, 4 personen
Sajoer Groente
15 minuten, 3 - 4 personen
Coli Aloo
35 minuten, 2 personen
Prei met Romige Kokosmelk
25 minuten, 4 personen
Omelet Nasi Goreng
15 minuten, 3 personen
Oosterse spruitjes
Ī 25 minuten, 4 personen
Gado Gado
60 minuten, 4 personen
Pittig Gepofte Aardappels
30 minuten, 4 personen
Rudjak
45 minuten, 4 personen
Thaise roerbaksaus
5 minuten, 4 personen
Japanse dip
5 minuten, 4 personen
Oosterse Barbecue Marinade
10 minuten , 10 personen
Oosterse Kokosmarinade
10 minuten + 2 uur marineertijd, 10 personen
Gegrilde OriŽntaalse Zalm
20 minuten, 4 personen
Duivelse Garnalen
ca. 25 minuten, 4 personen
Curry Tilapia
40 minuten, 4 personen
Mihoen Hanoi met garnalen
20 minuten, 4 personen
OriŽntaalse Vis
35 minuten, 4 personen
Stoombroodjes uit Shanghai
60 minuten, 4 personen
Geroosterde Aardappels met Sardines
25 minuten, 4 personen
Thaise Tilapia
30 minuten (+ 30 minuten marinadetijd), 4 personen
Garnalen in Kokoscurry
10 minuten, 4 personen
Pittige Oosterse Vissoep
20 minuten, 4 personen
Groene Vis-Curry
20 minuten, 4 personen
Paksoi Thai Curry
15 minuten, 4 personen
Rode Kip Curry
20 minuten, 4 personen
Kantonese Wokschotel
Ī 20 minuten, 4 personen
Kip Siam
25 minuten, 3-4 personen
Pittige Thaise Kippensoep
25 minuten, 4 personen
Satť Ajam
105 minuten (incl. 1 uur wachttijd), 4 personen
Soto Ajam
60 minuten, 4 personen
Pittige kippendijen uit de oven
40 minuten (incl. 30 minuten oventijd), 4 personen
Oriental Pilaf
20 minuten (+ 60 minuten kooktijd), 4 personen
Nasi Goreng
15 minuten, 3-4 personen
Kip Bangkok
35 minuten, 4 personen
Roergebakken Thaise Kipfilet
20 minuten, 4 personen
Babi Pangang
45 minuten, 4 personen
Javaanse varkensreepjes
45 minuten, 4 personen
Vietnamese spareribs
Ī 40 minuten, 4 personen
Japanse Teriyaki
15 minuten, 2 - 3 personen
Balinese Rundersmoor
1 uur en 15 minuten, 4 personen
Indische Nasi Burger
30 minuten, 4 personen
Babi Ketjap
30 minuten, 4 personen
Rijsttafel
60 minuten, 4 personen
Gehaktrolletjes in pikante tomatensaus
60 minuten (incl. 30 minuten oventijd), 4 personen
Indiase gehaktballetjes
40 minuten, 4 personen
Sweet Chili Spare Ribs
45 minuten, 4 personen
Stamppot Snijbonen Java
40 minuten, 4 personen
Choco-kokos Fondue
15 minuten, 4 personen
Sabayon Frappť de Coco
30 minuten, 6 personen
Aardbeien Smoothie
10 minuten, 4 personen
Kokos - Limoenijsje
5 minuten (invriezen ca. 4 uur), 4 stuks
Smoothie
10 minuten, 4 personen
Satť Gehakt Balletjes
40 minuten, 4 personen
Tosti Atjar Picante
10 minuten, 4 personen
Oosterse Kokos Quiche
55 minuten, 6 personen
OriŽntaalse Stoompasteitjes
1 uur en 15 minuten, 4 personen
Chili Garnalen Bitterbal
60 minuten (+ 1 dag opstijven in koeling) , 10 personen
Spekkoek
90 tot 120 minuten, 4 personen
Pisang Goreng
15 minuten, 4 personen
Visspiesjes in Kokosmarinade
10 minuten + 3 uur marineertijd, 4 personen
Oosterse eierbal
30 minuten, 10 personen
Facebook YouTube